Tesla prodaje jeftinije varijante Modela S i Modela X

Nove varijatne su za 10.000 dolara jeftinije od prethodnih varijanti.

PCPress.rs Image

“Standard Range” varijante

Tesla je lansirala nove verzije Modela S i Modela X koje su nešto pristupačnije od svojih osnovnih i Plaid varijanti. Proizvođač automobila je ove nove model nazvao “Standard Range” varijante.  Isporuke u SAD-u su planirane od septembra do oktobra ove godine. Model S Standard Range će koštati 78.490 dolara dok će se standardni Model X prodavati po ceni 88.490 dolara. Obe cene ne uključuju uštedu koju kupci mogu dobiti nakon poreskih kredita za EV.

Cene su takođe za 10.000 dolara manje od cena osnovnih modela. Međutim, novi EV, imaju kraći domet od osnovnih verzija. Što se tiče Modela S, nova verzija ima domet od 515km. Osnovna varijanta može preći 129km više sa opsegom od 651km.

Takođe, novoj električnoj varijanti je potrebno 3.7 sekundi da ubrza od 0 do 60 km/h. Osnovnoj verziji je potrebna 3.1 sekunda da postigne istu brzinu. Novi model X ima domet od 433km. To je definitivno manje od osnovne verzije koja ima domet 560km. Zatim, novom modelu X je potrebno 4,4 sekunde da dostigne 60km/h, a osnovnoj verziji je za istu brzinu potrebno 3,8 sekundi.

Pročitajte i:  Tesla okončava sudski spor nakon tragične nesreće Modela X u kojoj je stradao inženjer iz Apple-a

Kupci će morati dodatno da plate za druge mogućnosti

Prema izveštajima Electrek-a, nije jasno da li proizvođač automobila proizvodi baterije posebno za ove modele ili jednostavno softverski ograničava domet za nove varijante električnih vozila. Ako je ovo drugo u pitanju, Tesla bi možda mogla kupcima pružiti mogućnost da u budućnosti otključaju veće opseg ako su voljni da plate za to.

Novi “Standard Range” električni automobili dostupni su po navedenim cenama u Pearl White boji a unutrašnjost je crne boje. Kupci će morati dodatno da plate za druge boje i ostala prilagođenja kao što su Tesla Enhanced Autopilot (6.000 dolara) i Full Self-Driving Capability (15.000 dolara).

Trenutni vlasnici Tesla automobila imaju mogućnost da prenesu opciju potpuno autonomne vožnje (Full Self-Driving) sa svog trenutnog vozila na novo vozilo, i to besplatno. Međutim, to mogu iskoristiti samo ako dobiju novo električno vozilo između 20. jula i 30. septembra 2023. godine. “Jednokratna amnestija” je zapravo prilika koja se pruža vlasnicima vozila da prenesu ovu mogućnost bez dodatnih troškova.

Pročitajte i:  Apple otkazuje projekat električnih automobila

Ova mogućnost važi samo za vozila koja su kupljena u tom određenom vremenskom razdoblju. Međutim, nova vozila “Standard Range” mogu biti isporučena nakon završetka tog vremenskog perioda. Shodno tome, kupci koji su poseduju FSD opciju na svojim trenutnim vozilima moraju ponovo da plate za tu opciju ako žele da je prenesu na novo vozilo.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,