BIZIT plus

BBC News na dark web-u

BBC News kuća kreirala je verziju svog web-sajta koja je prilagođena Tor mreži, što korisnicima omogućava da portalu lakše pristupe u sklopu anonimnog pretraživanja. Funkcija je pre svega namenjena čitaocima koji se nalaze u oblastima gde je BBC blokiran, pa im se na ovaj način pruža mogućnost da vesti iz celog sveta čitaju uprkos cenzuri.

PCPress.rs Image

Tor mreža se uglavnom povezuje samo sa dark web-om, ali je sve više onih koji shvataju da se radi i o važnom alatu koji omogućava da se sačuva anonimnost dok se pristupa različitim online lokacijama, pa i regularnim web-sajtovima koji prikupljaju podatke o posetiocima. Novi BBC potez bi trebalo da omogući da sadržaji ove medijske kuće budu dostupni u svim delovima sveta, uključujući i Kinu, Vijetnam i Iran gde su inače blokirani.

PCPress.rs Image

Iako URL bbc.com/news već funkcioniše u okviru Tor pretraživača ističe se da „.onion“ domen sprečava lažiranje sadržaja, te nudi end-to-end enkripciju. Oni koji žele da isprobaju takozvani Tor mirror BBC web-sajta mogu da preuzmu pretraživač i posete Bbcnewsv2vjtpsuy.onion.

Izvor: The Verge

Facebook komentari: