QNAP Mikroprinc

BBC News na dark web-u

BBC News kuća kreirala je verziju svog web-sajta koja je prilagođena Tor mreži, što korisnicima omogućava da portalu lakše pristupe u sklopu anonimnog pretraživanja. Funkcija je pre svega namenjena čitaocima koji se nalaze u oblastima gde je BBC blokiran, pa im se na ovaj način pruža mogućnost da vesti iz celog sveta čitaju uprkos cenzuri.

Tor mreža se uglavnom povezuje samo sa dark web-om, ali je sve više onih koji shvataju da se radi i o važnom alatu koji omogućava da se sačuva anonimnost dok se pristupa različitim online lokacijama, pa i regularnim web-sajtovima koji prikupljaju podatke o posetiocima. Novi BBC potez bi trebalo da omogući da sadržaji ove medijske kuće budu dostupni u svim delovima sveta, uključujući i Kinu, Vijetnam i Iran gde su inače blokirani.

Iako URL bbc.com/news već funkcioniše u okviru Tor pretraživača ističe se da „.onion“ domen sprečava lažiranje sadržaja, te nudi end-to-end enkripciju. Oni koji žele da isprobaju takozvani Tor mirror BBC web-sajta mogu da preuzmu pretraživač i posete Bbcnewsv2vjtpsuy.onion.

Pročitajte i:  DarkMarket: Eliminisana najveća dark web prodavnica

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
PC Press - Video konferencije

Tagovi: , , , ,