Tesla Energy biznis biće veći od prodaje Tesla električnih vozila

Elon Musk predviđa da će se biznis koji se zasniva na proizvodnji električne energije uskoro izjednačiti, ako ne i prevazići biznis u automotivnom sektoru. To ukazuje da on planira da uloži više vremena i resursa u istraživanja upotrebe solarne električne energije i njenog skladištenja.

PCPress.rs Image

Trenutno, najveći deo prihoda Tesla ostvaruje prodajom svojih električnih automobila. U trećem kvartalu, prihodi na ovom polju iznosili su 5,35 milijardi dolara. Nisu obelodanjeni podaci koliki prihodi se ostvaruju na polju solarne energije, ali ukupni prihodi za treći kvartal bili su 6,3 milijardi dolara, što ukazuje da je prodaja automobila trenutno biznis koji ostvaruje daleko najveći udeo u ukupnim rezultatima kompanije.

Teslina preduzeća za energetiku i solarnu energiju propadala su skoro dve godine, pošto su pažnja i resursi bili usmereni na Model 3. To preusmeravanje resursa uključilo je i preusmeravanje proizvodnje sa kućnog skladištenja energije na baterije za automobile, kojih nije bilo dovoljno da pokriju povećanje proizvodnje Model-a 3. Musk je naveo da je to bio iznuđen potez, jer da nisu uspeli sa Model-om 3, Tesla kao kompanija ne bi preživela.

Pročitajte i:  Tesla povećava cene za evropski model 3 

Sada kompanija pokušava da oporavi i proširi biznis vezan sa solarnu energiju. U trećem kvartalu Tesla je povećala kapacitete za skladištenje za 48% (43 megavata), mada su instalacije solarne opreme još uvek znatno manje nego prošle godine (za 54%). Proširenje kapaciteta smeštanja solarne energije će se nastaviti, a trenutno je ukupno na raspolaganju 477 MWh.

U tom cilju, danas će biti zvanično predstavljena i treća generacija solarnih krovova, koji se proizvode od 2016. godine.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,