ERP 2024

Berza preko Interneta

berzaJoš jedna novina na domaćem tržištu kapitala je mogućnost davanja naloga za kupovinu ili prodaju akcija preko Interneta. Brokerska kuća InterCapital Securities je u saradnji sa firmom Europoint Systems omogućila svojim klijentima da trgovinu na Beogradskoj berzi od sada obavljaju daleko brže i jednostavnije, iz udobnosti sopstvenog doma.
Ukoliko ste do sada trgovali akcijama ili obveznicama, dobro vam je poznata dosadašnja praksa odlaska u brokersku kuću, zatim otvaranja računa u banci i ponovnog odlaska kod brokera svaki put kada želite da nešto kupite ili prodate. Od danas nalog za trgovanje možete dati i preko Interneta. Uz informcije o realnom kretanju cena akcija, svakog trenutka imaćete uvid u to koliko vam je novca ostalo na računu, kao i u stanje vaših naloga – da li ih je broker primio, izneo na berzu, da li su realizovani… Na ovaj način, trgovina na Beogradskoj berzi postaće „bliža“ i udaljenim investitorima, za koje je komplikovana procedura davanja naloga bila prepreka za ulaganje u hartije od vrednosti srpskih kompanija, pa se može očekivati da će ova novina doprineti i porastu prometa na berzi.
Aplikacija, pored mogućnosti davanja elektronskih naloga, po želji klijenta može prikazivati podatke o ponudi i tražnji, istorijske podatke u tabelarnom i grafičkom prikazu, kao i najnovije ekonomske i poslovne vesti u realnom vremenu. Svaki trgovac na berzi praktično će dobiti berzu u svojoj kući ili kancelariji. Ovakva kombinacija informacija sa berze u realnom vremenu i davanja elektronskih naloga predstavlja neophodan „alat“ za svakog ko želi da ozbiljnije trguje na berzi.
Ceo projekat zajednički su iznele brokerska kuća InterCapital Securities, preko koje se mogu davati elektronski nalozi za trgovanje i firma Europoint Systems, koja je razvila tehničko rešenje i omogućila prikaz podataka o trgovanju na berzi kroz svoju web aplikaciju QuoteStation
Brokerska kuća InterCapital Securities ne prestaje sa inovacijama na srpskom tržištu kapitala. Kao prvi market mejker na Beogradskoj berzi, odlučili su se da budu i prva kuća koja će svojim klijentima dati mogućnost da preko Interneta daju naloge za trgovanje. Klijenti InterCapitala moćiće i da prate trgovanje akcijama u realnom vremenu, vrše tehničku analizu, prate vesti iz regiona kao i stanje svog portfolija hartija od vrednosti koji se vodi kod ove brokerske kuće.
Firma Europoint Systems od ranije je poznata javnosti kao pionir na polju informacija sa berze. Na njihovoj web aplikaciji QuoteStation već duže vreme možete pratiti uživo sva dešavanja na regionalnim berzama, a kako kažu iz ove firme: „Kroz saradnju sa InterCapital-om ostvarili smo ono sto nam je od početka i bio cilj – omogućili smo svima koji trguju na berzi da prateći pravovremene informacije mogu pravovremeno i da reaguju“.

Pročitajte i:  Nvidia prestigla Apple i postala druga najvrednija kompanija na svetu

Izvor: Europoint Systems

Facebook komentari: