Bez Huawei-ja Nemačka ne može da izgradi 5G mrežu

Već su svima poznate sankcije koje je SAD uvela kineskoj kompaniji Huawei kao i da Vašington pritiska saveznike da isključe najvećeg svetskog snabdevača telekomunikacionom opremom iz svojih 5G mreža, navodeći da ta kompanija predstavlja pretnju po bezbednost zbog špijunaže. Međutim, ministar unutrašnjih poslova Nemačke, Horst Zehofer, rekao je da njegova zemlja još uvek ne može da izgradi 5G mobilnu mrežu bez Huawei-ja, što je pitanje koje izazva napetosti između SAD i njihovih saveznika.

PCPress.rs Image

Zehofer je rekao da je “protiv sklanjanja proizvoda s tržišta samo zato što postoji mogućnost da se nešto možda desi”. Naveo je da Nemačka mora da bude zaštićena od špijunaže i sabotaže, ali i ocenio da bi isključivanje Huawei-ja moglo da odloži izgradnju mreže za pet do deset godina. “Ne vidim da možemo da postavimo 5G mrežu u Nemačkoj u kratkom roku bez učešća Huawei-ja”, rekao je Zehofer za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nemačka je odlučila da ne zabrani Huawei-ju da se nadmeće na konkursima za izgradnju 5G mreže, ali je postavila stroge standarde koji bi mogli da dovedu do toga da kineska firma ne može da učestvuje.

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

Izvor: N1

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,