ESA otvara postrojenje koje pretvara mesečevu prašinu u kiseonik

Ukoliko će ljudi imati dugotrajno prisustvo na Mesecu, biće im potreban vazduh za disanje i raketno gorivo – a ESA (Evropska svemirska agencija) možda ima načina da stvori oba koristeći sam Mesec.

Agencija testira prototip postrojenja koje pretvara mesečevu prašinu (trenutno simulirano, naravno) u kiseonik koji bi mogao da se koristi za disanje i gorivo. Ova tehnika oslobađa velike količine kiseonika u regolitu koristeći elektrolizu tečne soli koja pregreva prašinu i premešta kiseonik duž soli dok se ne sakupi na anodi. Osnovni postupak se već koristio za proizvodnju metala i legura, ali ESA ju je prilagodila kako bi se osiguralo da je kiseonik dostupan za merenje. Kao što postupak sugeriše, ovaj proces bi mogao da pomogne istraživačima Meseca stvarajući korisne legure za izgradnju staništa ili popravljanje vozila.

Dosta posla je potrebno završiti pre nego što postrojenja poput ovog odu na Mesec. Potrebno je da se kiseonik skladišti, umesto da se gas samo ispušta. Isto tako, naučnici bi trebalo da utvrde koje će legure biti najkorisniji nusproizvodi. Ovo postrojenje trebalo bi da bude spremno do sredine 2020-ih, tako da je možda samo pitanje vremena pre nego što istraživači počnu da proizvode vazduh daleko od Zemlje.

Pročitajte i:  Naučnici otkrili kiseonik u udaljenoj galaksiji

Izvor: Engadget

Facebook komentari:PC Press Hosting 2020
Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.