BIZIT plus

Bežični elektronski senzor za praćenje zdravlja kostiju

Inženjeri i specijalisti ortopedi na Univerzitetu u Arizoni napravili su ultra tanak bežični senzor koji je dizajniran da prati zdravlje kostiju tokom dužeg vremenskog perioda.

PCPress.rs Image

Sa ovim interfejsom, u suštini imate računar na kosti

Uređaj bez baterije je namenjen za merenje različitih fizioloških parametara, kao što su temperatura i naprezanje kostiju, i mogao bi biti koristan za pacijente sa osteoporozom ili za praćenje zarastanja i vođenje rehabilitacije nakon preloma. Uređaj se pričvršćuje na površinu kosti pomoću kalcijumskog lepka, koji podstiče rast kosti i spajanje sa površinom uređaja za dugotrajnu implantaciju. Trenutno je teško tačno znati kako kost zarasta.

Fiziološki odgovori mogu varirati od pacijenta do pacijenta, što otežava personalizovani tretman. Razumevanje načina na koji kost zaceljuje i reagovanje na lečenje može pomoći u vođenju tog tretmana tako da bude maksimalno efikasan i izbegne sve neželjene nuspojave, otvarajući put personalizovanoj ortopedskoj medicinskoj nezi. Sa ovim interfejsom, u suštini imate računar na kosti. Ova tehnološka platforma omogućava kreiranje istraživačkih alata za naučnike da otkriju kako funkcioniše mišićno-skeletni sistem i da koriste prikupljene informacije za oporavak i terapiju. Uređaj je namenjen za praćenje zdravlja kostiju tokom dužeg perioda i mogao bi biti posebno koristan za pacijente koji su pod povećanim rizikom od preloma i problema sa kostima, kao što su oni sa osteoporozom.

Pročitajte i:  Gizmodrom: Nova generacija zdravstvenih gadžeta

Tehnologija bi takođe mogla da pomogne u donošenju kliničkih odluka, kao što je kada ukloniti ploče ili šrafove sa kosti. Uređaj je dizajniran da bude veoma tanak – otprilike debeo kao list papira – tako da može da leži na kosti bez iritacije mišića iznad i da se prilagodi površini kosti. Tehnologija bez baterije se oslanja na napajanje i komunikaciju u bliskom polju za dobijanje energije i komunikaciju sa spoljnim uređajima kao što je pametni telefon. Konačno, jedinstveni lepak koji se sastoji od čestica kalcijuma, pomaže uređaju da prianja na površinu kosti tokom dužeg vremenskog perioda. Kost u osnovi misli da je uređaj njen deo i raste do samog senzora. Ovo mu omogućava da formira trajnu vezu i da vrši merenja tokom dugih vremenskih perioda.

Izvor: Medgadget

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,