PC Press Studio

Lenovo Yoga Tablet sa projektorom

Lenovo Yoga Tablet prošle godine je doneo dašak svežine na tržište. Njegov naslednik, Lenovo Yoga Tablet 2 Pro ne samo da sledi takvu filozofiju već je uspeo da je unapredi ugrađenim projektorom.SUHD (1)

Lenovo-Yoga-Tablet-2-ProYoga tablet porastao je na čitavih 13,3 inča, a uz to ide i veća rezolucija ekrana 2560×1440 piksela. Ako vam ni tolika dijagonala nije dovoljno velika, ovaj tablet ima „keca u rukavu“ – ugrađeni projektor. Projektovana slika manje je rezolucije (854×480 piksela), a maksimalna dijagonala prikaza je 50 inča. Za razliku od ekrana na kome je slika, kratko rečeno, fantastična, projektor mora da se koristi u u zamračenoj prostoriji, a boje zbog malog osvetljenja deluju isprano. Iako projektor nije vrhunski, kombinacija s tabletom ima svojih prednosti, naročito prilikom gledanja filmova, YouTube snimaka ili u svrhe prezentovanja.

Pošto je Yoga Tablet 2 Pro osmišljen kao multimedijalna mašina, važan je njegov audio podsistem. Implementirano je najbolje rešenje koje smo do sada čuli na nekom prenosivom uređaju, uključujući i laptop računare. Čine ga JBL 2.1 zvučnici ukupne snage čak 8 W sa surround efektom. Kao dodatak, tablet je opremljen Wolfson Master Hi‑Fi audio processing čipom koji redukuje audio‑šumove. Rezultat svega toga jeste kristalno čist zvuk sa jasnim utiskom trodimenzionalnosti.

Tablet je zasnovan na Intel Atom 4‑jezgarnom Z3745 procesoru. Ima 2 GB RAM‑a i 32 GB skladišne memorije koja je proširiva putem MicroSD slota. Grafički podsistem zasniva se na Intel HD Graphics čipu, koji za svoje potrebe pozajmljuje sistemsku memoriju. Kvalitet grafike i snaga procesora svrstavaju ga u klasu s tabletom Samsung Galaxy Tab S 10.5. Instaliran je Android 4.4.2 KitKat, koji je Lenovo minimalno prilagodio. Zbog veoma velikog ekrana, posebno je korisna MultiWindow opcija koja dozvoljava pokretanje do tri aplikacije u prozorima, koji su uvek vidljivi na ekranu, kao i otvaranje dve aplikacije, jedne pored druge.

Kapacitet baterije je ogromnih 9.600 mAh što po specifikaciji obezbeđuje 15 časova u standby modu, osam časova sa uključenim WiFi‑jem i oko pet časova prilikom projekcije slike. Rezultati testiranja baterije za nijansu su niži od proseka u klasi, ali uz ovu konstataciju treba uzeti u obzir još jednu stvar – reč je o jednom od najvećih ekrana u tablet svetu, pa je pomenuti rezultat čak i bolji nego što smo očekivali.

Lenovo-Yoga-Tablet-2-Pro_2Možda su kamere mogle da budu malo većih rezolucija, ali opet, teško nam je da zamislimo da će neko koristiti za fotografisanje ovaj uređaj veličine monitora. Verovatno vam je bilo smešno kada ste u reklamama videli ljude kako koriste iPad za slikanje, a on prema Lenovo Yoga Tablet 2 Pro uređaju izgleda kao igračka.

Najneobičnije kod ovog tableta je njegova dimenzija. Iako je pravo uživanje gledati i koristiti veliki ekran, on nije baš praktičan za nošenje. Takođe, zbog mase od skoro punog kilograma nije zgodan za dugotrajnije držanje. Na sreću, Yoga tablet tako je dizajniran da lako može da se postavi na sto, praktično pod bilo kojim uglom, čime se znatno olakšava njegova upotreba.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro
Ekran 13.3″, 2560×1440, IPS
Procesor Intel Atom Z3745 1,83 GHz (quad-core)
Memorija 2 GB RAM, 32 GB flash + microSD (do 64 GB)
Grafika Intel HD Graphics
Komunikacija Wi-Fi 802.11 b/g/n, BT 4.0
GPS A-GPS podrška
Kamere 8 Mp zadnja, video 1080p, 1,6 Mp prednja
Zvučnici JBL 2.1, subwoofer 5 W + 2×1.5 W
Operativni sistem Android 4.4.2 KitKat
Dimenzije i masa 333×223×3,7-12,6 mm; 950 grama
Cena 75.900 dinara
Kontakt www.lenovo.com

 

Karakteristike projektora
Tip DLP LED
Rezolucija 854×480
Osvetljaj 40 ANSI lumena

Branislav Bubanja

(Objavljeno u Časopisu PC#223)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,