BIZIT plus

Bitcoin je dostigao najniži nivo od prošle godine

Bitcoin je pao za oko deset odsto i njegova trenutna vrednost sada iznosi 35.848 dolara, što je njegova najniža vrednost od početka 2022. godine.

PCPress.rs Image

Vrednost Bitcoina naglo pada

Pad bitcoina prouzrokovan je rasprodajama na berzama koje su, pored akcija kompanija, zahvatile i digitalnu valutu. Pad dolazi nakon što je, indeks Dow Jones izgubio više od 1000 bodova. Tehnološki indeks Nasdaq zabeležio je pad od pet odsto. Bitcoin je ostao u ekvivalenciji sa tržištima kapitala, tako da su usponi i padovi akcija odrazili na vrednost kriptovalute.

Takođe, na cenu je uticalo i povećanje kamatnih stopa, odluka Federalnih rezervi zbog koje se na globalnim tržištima javio strah da bi američka ekonomija mogla ući u finansijsku krizu.

Bitcoin je sada pao za više od 50 odsto u odnosu na vršnu cenu od 68.990,90 dolara u novembru 2021.godine.

Bitcoin je izgubio stabilnost onog trenutka kada je pao ispod 37.500 dolara, rekao je direktor kripto berze Luno za azijsko-pacifičko tržište Vijay Ayyar, dodajući da se može očekivati dalji pad. On je rekao da ako bitcoin padne ispod 30.000 dolara, cena će nastaviti da pada i dalje. Tada će biti izvesno da će pasti na nivo od 25.000 dolara.

Pročitajte i:  Bitcoin troši više od dva procenta električne energije u SAD-u

Stablecoin destabilizovan

Takođe, kripto investitori su bili zabrinuti tokom vikenda nakon što je decentralizovani stabilcoin TerraUSD nakratko izgubio vezu sa dolarom.

Stablecoin je digitalna valuta dizajnirana da svoju vrednost poveže sa stvarnim sredstvima. Izdavači stabilnih kovanica često vezuju svoje virtuelne valute sa drugim sredstvima koja se drže u rezervama. U ovom slučaju, TerraUSD ima za cilj da bude vezan za američki dolar.

Luna Foundation Guard, koja stoji iza TerraUSD-a, otkupljuje velike količine bitcoina u svojim rezervama.

Međutim, cena TerraUSD-a je nakratko izmakla iz pariteta sa američkim dolarom tokom vikenda pre nego što se oporavila. Ovo je izazvalo strahove da bi Luna Foundation Guard mogla prodati bitcoin kako bi poduprla TerraUSD.

„Takođe, među tržištem kriptovaluta zavladala je nervoza nakon što je Terra stablecoin nakratko izgubio svoju vezu sa dolarom tokom vikenda“, rekao je Ayyar.

Izvor: CNBC

Facebook komentari: