Računari i Galaksija

Bitcoin je ekološki skup kao proizvodnja govedine

Bitcoin jedan od najvećih zagađivača.

PCPress.rs Image

Ekološki troškovi rudarenja digitalne kiptovalute bitkoin su veći od klimatske štete proizvodnje govedine i troškova iskopavanja zlata. Bitcoin se smatra digitalnim zlatom, pa kao takav treba da se poredi sa energetskim intenzivnim proizvodima kao što su govedina, prirodni gas i sirova nafta.

U decembru 2021, Bitcoin je imao tržišnu vrednost od približno 960 milijardi američkih dolara sa oko 41% globalnog tržišnog udela među kriptovalutama. Iako je poznato da je energetski intezivan, obim bitcoin klimatske štete  – nije jasan.

Prema ekonomskim procenama klimatskih šteta od rudarenja bitcoina između januara 2016. i decembra 2021. godine. Oni izveštavaju da je 2020. rudarenje bitcoina koristilo 75,4 teravata sati godišnje što je potrošnja energije veća od Austrije ili Portugala.

Autori studije koja je izučavala štetan uticaj koristili su tri kriterijuma održivosti: da li se procenjene klimatske štete povećavaju tokom vremena; da li tržišna cena bitcoina premašuje ekonomske troškove klimatskih šteta; i kako se klimatske štete po iskopanom novčiću upoređuju sa klimatskim promenama u odnosu na druge sektore.

Pročitajte i:  Bitcoin troši više od dva procenta električne energije u SAD-u

Oni su otkrili da su emisije energije za rudarenje bitcoina porasle 126 puta sa 0,9 tona po novčiću u 2016. na 113 tona po novčiću u 2021. godini. Svaki bitcoin iskopan u 2021. godini generisao je 11.314 USD klimatske štete, sa ukupnim globalnim štetama koje su premašile 12 milijardi USD. Štete su dostigle vrhunac od 156% cene novčića u maju 2020. godine.

Klimatske štete bitcoin iskopvanja su u proseku iznosile 35% njegove tržišne vrednosti u periodu između 2016. i 2021. godine. To je manje od klimatskih šteta u poređenju sa tržišnom vrednošću električne energije proizvedene prirodnim gasom (46%) ali više od proizvodnje govedine (33%) i eksploatacije zlata (4%).

Autori su zaključili da bitcoin ne ispunjava nijedan od tri ključna kriterijuma održivosti prema kojima su ga procenjivali i da su potrebne značajne promene  da bi rudarenje kriptovaluta bilo održivo.

Izvor: techxplore

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,