BIZIT 2022

Biti siguran na Internetu

Korisnici danas kupuju putem različitih uređaja i očekuju da im tehnologija pojednostavi i osigura transakcije. Jedno istraživanje koje je kompanija MasterCard sprovela 2015. godine otkriva da 80 odsto potrošača koristi naprednu tehnologiju tokom kupovine – npr. aplikacije za poređenje cena, „poruči i pokupi“ servise i tehnologiju in‑store za informisanje i poručivanje proizvoda

MasterCardTehnološki pristup čini da se lako uoče nedostaci klasične u poređenju sa online kupovinom, kao što su ograničene zalihe u radnji, gubljenje vremena i živaca u čekanju u redovima u prepunim radnjama ili čak prelivanje troškova fizičkih zaliha na krajnje cene.

Statistika

Rezultati istraživanja MasterIndex 2015 koje sprovodi kompanija MasterCard pokazuju da e‑kupce uglavnom motivišu besplatna dostava (45%), bolje cene (44%), veći izbor robe (40%), ali i veća sigurnost online kupovine (30%). To znači da je prilika za razvoj e‑trgovine širom otvorena za kompanije i finansijske institucije koje omogućavaju plaćanja, i za potrošače koji mogu da iskoriste te pogodnosti. Elektronska plaćanja se dobro uklapaju u e‑trgovinu i tokom godina videli smo ne samo njihov rast već i evoluciju – od keša prilikom dostave i uplatnica, kartica, e‑bankinga i platnih servisa sve do digitalnih novčanika koji se uvode širom sveta.

Pročitajte i:  Mastercard omogućava Google Pay plaćanja u Srbiji

Problemi i rešenja

Online-payKako platne metode postaju raznovrsnije, povećava se i broj pokušaja kriminalnih aktivnosti, ali e‑trgovine, banke i procesori kartičarskih plaćanja idu u korak s tehnološkim trendovima i implementiraju sigurnosna rešenja koja pomažu u sprečavanju zloupotreba. Dok se organizacije staraju o plaćanjima u globalu, kupcima se savetuje da i sami preduzmu razumne mere predostrožnosti da bi umanjili rizik od zloupotrebe. Donosimo vam nekoliko koraka koje treba da primenite kako biste uživali u sigurnoj online kupovini:

Proveri pre nego što klikneš

Proverite da na URL‑u na stranici za plaćanje piše https, što je indikator za enkripciju podataka. Još neki znaci da ste na bezbednoj strani jesu simboli katanca ili znak MasterCard SecureCode. To je privatni kod koji daje dodatni sloj sigurnosti u online kupovini i koji se deli između kupca i finansijske institucije, ali se nikada ne otkriva trgovcu.

Istraži

OnlineB kupovina često dovede do novih trgovaca, pa pre nego što se odlučite za kupovinu, raspitajte se o prethodnim iskustvima s njima. Da li su kredibilni? Da li je odnos sa klijentima dobar? Da li je prisustvo na društvenim medijima u redu? Ako su odgovori potvrdni, sve su šanse da ste na pravom mestu.

Pročitajte i:  Pankeri, majmuni i goblini - hi lansira prvu NFT prilagodljivu karticu

Deli samo neophodno

Lični podaci su izuzetno osetljivi pa pazite šta i gde delite. Poboljšajte svoju online anonimnost popunjavanjem samo neophodnih polja označenih simbolom × i samo na stranama za plaćanje, nikako u mejlovima i stranicama za registraciju. Takođe, baš kao što ne delite svoj životni prostor bilo s kime, tretirajte svoje podatke na isti način, tj. ne popunjavajte podatke na uređajima koje delite s drugima ili preko otvorene Internet mreže.

Pravo sredstvo plaćanja

Kad birate karticu za online plaćanje, opredelite se za Internet karticu koja vam omogućava da prebacite sredstva na nju tek onda kada želite da platite. Ponašajte se prema svojoj kartici online isto kao i offline ‑ ne otkivajte svoj PIN ili CVC/CVV2 bilo kome. Ako plaćate preko  Card not present transakcije, obavezno koristite debitnu karticu koja podržava tu opciju.

Proveri  posle

Sačuvajte račune i proverite izvod iz banke na kraju meseca da biste bili sigurni da nije bilo neautorizovanih plaćanja.

(Objavljeno u časopisu PC#230)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: