Microsoft Power BI – izveštaji iz oblaka

Microsoft Power BI je moćni dodatak Microsoft Cloud servisima, a proizvođač je na promociji objavio da u njega polaže velike nade i da su odvojeni značajni resursi za dalji intenzivan razvoj ovog softvera.

Power-BI-iPhone-iPad-Surface1S obzirom na to da postoji tek od letos, Power BI je nedovoljno poznat, ali veoma interesantan i potencijalno značajan deo paketa Office 365. Kao što mu i samo ime nagoveštava, namenjen je poslovnom izveštavanju, na nov i lak način koji ne pretpostavlja kompleksna znanja o strukturi podataka i radu sa samim bazama podataka.

Power Bi je sazdan od tri glavna dela. Prvi je set podataka koji sadrži neobrađene informacije, a na korisniku je samo da ih poveže sa Power BI. Drugi deo su izveštaji koji te podatke organizuju u razne grafikone i druge vizuelno atraktivne i lako razumljive prezentacije, što je treći i korisnicima najvidljiviji deo ovog alata.

Izvori podataka su raznorodni i podrazumevaju, pored Azure SQL baze podataka, odnosno Azure SQL skladišta podataka koji su prirodna izvorišta jer su deo Microsoft Cloud‑a baš kao i Power BI, još i Salesforce, Acumatica, GitHub i Zendesk. Do ovih servisa stiže se korišćenjem posebnih „paketa sadržaja“ čiji je zadatak da povuku setove podataka i da ih kasnije obrade i reprezentuju kroz predefinisane izveštaje i komandne table napravljene tako da odmah daju, baš kao što smo na početku pomenuli, korisne i upotrebljive informacije.

Pročitajte i:  Customer Experience: otpor je suvišan

Spisak ovih „paketa sadržaja“ nikako nije konačan. Na promociji alata Power BI, Microsoft‑ov potpredsednik za korporativne servise James Phillips rekao je da će se kolekcija proširivati barem jednim novim paketom nedeljno.

Iako će takva kolekcija vremenom postajati sve šira i sve bliža potrebama velikog broja korisnika, kroz Power BI Desktop svako može da napravi svoje „pakete sadržaja“ koji najbolje odgovaraju potrebama određenog poslovnog sistema. Primećujemo i još jednu dobru osobinu  – ceo sistem široko je otvorio vrata Open Source zajednici, tako da će kroz GitHub korisnicima na raspolaganju biti brojni resursi koje je razvio sam Microsoft, kao i oni koje su drugi razvili, a imaju želju da ih podele sa ostatkom računarskog sveta.

James Phillips kaže da su još tokom beta testiranja odziv i reakcije iznenadili i najveće optimiste u Microsoft‑u, a to je potkrepio činjenicom da je čak 45.000 kompanija iz 185 zemalja više ili manje participiralo u procesu testiranja. „Ovako velika baza korisnika već na samom početku stavlja nas direktno u ravan sa Tableau‑om“, ističe Phillips. Inače, Tableau je odlično etabliran proizvod za vizuelizaciju podataka koji se takođe nudi po SaaS modelu i, gle čuda, takođe je nastao u Sijetlu.

Pročitajte i:  Customer Experience: otpor je suvišan

Power BI je mlad proizvod i pred njim je velika budućnost, smatraju kreatori ovog softvera. Zato u Microsoft‑u ne kriju da su veliki resursi odvojeni za dalji i to veoma intenzivan razvoj. Nova verzija softvera objavljivaće se u prvom periodu na svakih nedelju dana i time će se pratiti razvoj primene kod korisnika. Po svemu sudeći, cilj je da ovaj alat za poslovno izveštavanje dostigne punu zrelost još dok se kompanije prilagođavaju na njega.

Power BI je dostupan kroz Office 365 platformu. Dovoljno je da se prijavite sa svojom poslovnom e‑mail adresom i počnete da koristite besplatnu verziju koja podrazumeva 1 GB podataka po korisniku i dinamiku osvežavanja jednom dnevno. Power BI Pro mesečna pretplata za 9,99 dolara po korisniku, pored velikog broja drugih povoljnosti, otvara prostor od 10 GB i mogućnost osvežavanja na svakih sat vremena.  Ako već koristite cloud verziju Dynamics CRM Online, i te kako vredi da u svoje redovne aktivnosti uključite i izveštavanje kroz Power BI jer, kako i sam proizvođač sugeriše, to je prava i moćna kombinacija za celovito upravljanje odnosima s kupcima i poslovnim partnerima.

Pročitajte i:  Customer Experience: otpor je suvišan

www.extreme.rs

Milan Bašić

 

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , , ,