BIZIT plus

Bitkoin: Izgubljene lozinke i izgubljena bogatstva

Oni koji u svom vlasništvu imaju Bitkoin bogate se onako kako raste vrednost ove kriptovalute, a postavlja se pitanje koliko je onih koji su bogatstva izgubili nakon što su zaboravili lozinke za svoje digitalne novčanike.

PCPress.rs Image

Mnogi su u početku bili neoprezni, budući da Bitkoin nije vredeo puno, te nisu vodili računa gde i kako čuvaju lozinke. Među njima je i Stefan Thomas, programer iz Nemačke, koji ovih dana pokušava da se seti lozinke koja čuva kriptovalute u vrednosti od oko 220 miliona dolara. Uz pomoć izgubljene lozinke bi mogao da otključa hard drajv, poznat i kao IronKey, koji čuva privatne ključeve za digitalni novčanik na kojem se nalazi 7.002 Bitkoina. Thomas je još pre nekoliko godina izgubio komadić hartije na kojem je lozinka bila napisana. Ima ukupno deset pokušaja pre nego što se novčanik zauvek zaključa, a do sada je probao osam.

Ovo nije jedini slučaj, budući da su mnogi svoja Bitkoin bogatstva zaključali iza zaboravljenih lozinki. Procenjuje se da je od postojećih 18,5 miliona Bitkoina zaključano oko 20%, a trenutna vrednost te količine je oko 140 milijardi dolara. Wallet Recovery Services, kompanija koja pomaže u vraćanju izgubljenih ključeva za digitalne novčanike, dnevno dobije oko 70 zahteva za povraćaj lozinki, što je tri puta više nego pre mesec dana. Proces otkrivanja zaturenih lozinki je vrlo kompleksan, pa često nema rezultata.

Pročitajte i:  Kripto rudnici da počnu da prijavljuju potrošnju energije u SAD 

PCPress.rs Image

Ova priča podseća na prvu Bitkoin transakciju, koja se dogodila kada su 2010. godine dve pizze zamenjene za 10 hiljada Bitkoina. „Dajem 10 hiljada Bitkoina za dve pizze“, napisao je Laszlo Hanyecz na forumu te daleke 2010, te precizirao da želi dve velike, a kako bi mu nešto ostalo i za sledeći dan, jer “voli da gricka ostatke pizze“. Bili su to najskuplji ostaci na svetu. Dobavljačima željene hrane ostavio je da izaberu da li će da je kupe, ili da je sami naprave, a dva dana kasnije – 22. maja 2010. javio se Jeremy Sturdivant (Jercos), te postao prvi koji je prodao neku fizičku robu za Bitkoine. Taj dan se danas obeležava kao Bitkoin Pizza Day.

Hanyeczovih 10 hiljada Bitkoina je u to vreme vredelo oko 25 dolara, a rudario ih je u svojoj kući na Floridi, dok je razmenjivao poruke sa Satoshi Nakamotom, misterioznim ocem/majkom ove valute. Seća se da je u to vreme tek dvadesetoro ljudi razmenjivalo Bitkoine među sobom, a mnogi rudari su ih delili besplatno, budući da su tako želeli da promovišu online valutu. Onda mu je palo na pamet da bi bilo super da Bitkoine razmeni za neku fizičku robu, pa je tako nastao pomenuti istorijski kripto-trenutak.

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pada

PCPress.rs Image

Niko ne zna šta je sa Bitkoinima kojima su pre jedanaest godina plaćene dve velike pizze, pa mnogi pretpostavljaju da su i oni negde zaključani. Programer Thomas je svoj IronKey odložio na sigurno mesto, daleko od kuće i čeka da kriptografi smisle način za vraćanje zaboravljenih kripto-lozinki.

Izvor: The New York Times

Facebook komentari: