BIZIT plus

Bivši CEO FTX-a uhapšen na Bahamima

Izgleda da generalni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried ipak neće svedočiti pred Kongresom. Kancelarija državnog tužioca Bahama saopštila je u ponedeljak da je Bankman-Frid uhapšen i da će verovatno uskoro biti izručen nazad u SAD da mu se sudi.

Bivši CEO FTX-a uhapšen na Bahamima

Sam Bankman-Fried-u preti mnogo godina zatvora

Vest o njegovom hapšenju bi trebalo da bude iznenađenje s obzirom da je prošlog petka Ministarstvo pravde izašlo i reklo da  ispituje njegovu ulogu u nedavnom kolapsu berze kriptovaluta za više milijardi, za koji se očekuje da će oštetiti više od milion investitora.

Bankman-Fried je u novembru napustio svoju funkciju generalnog direktora u FTX-u i zamenio ga je John J. Ray III, izvršni direktor koji je takođe vodio Enron kroz sopstveni stečajni postupak. Ray navodi da je FTX krajem 2021. i početkom 2022. potrošio 5 milijardi dolara, kupujući bezbroj preduzeća i investicija, od kojih mnoge možda vrede samo delić onoga što je plaćeno za njih, kao i dajući brojne zajmove i plaćanja u iznosu od više od milijardu dolara.

U zavisnosti od toga šta će kancelarija južnog okružnog tužioca otkriti sutra, Bankman-Fried bi mogao da ode u zatvor na veoma dugo vreme. Bivša izvršna direktorka Theranos-a Elizabeth Holmes i COO Sunny Balwani su osuđene na 11, odnosno 12 godina zatvora zbog svoje uloge u masovnom slučaju prevare medicinske kompanije. Kralj Ponzi scheme Bernie Madoff dobio je 150 godina zatvora za svoje malverzacije 2009. godine, a 2006. Jeff Skilling je dobio 24 godine za svoju ulogu u propasti Enron-a.

Pročitajte i:  Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora

Izvor: Engadget

Facebook komentari: