BIZIT plus

Bivši inženjer Google-a uhapšen zbog navodne krađe AI tajni

Tenzije su sve veće između SAD-a i Kine u vezi sa razvojem veštačke inteligencije.

PCPress.rs Image

Krađa tajnih informacija

Bivši inženjer Google-a uhapšen je u Kaliforniji zbog krađe više od 500 fajlova koji sadrže tajne u vezi sa veštačkom inteligencijom. On je te podatke navodno prosledio konkurentima u Kini.

Optužnica je otkrivena u federalnom sudu u Kaliforniji. Tužioci su optužili Linwei Ding-a, 38-godišnjeg kineskog državljanina koji je počeo da radi u Google-u 2019. godine, za otpremanje tajnih informacija sa Google-ovog laptopa na lične cloud naloge. Fajlovi koje je Ding ukrao obuhvatali su “building blocksGoogle-ove AI infrastrukture. On ih je otpremio na svoje lične naloge tokom perioda od maja 2022. do maja 2023. godine.

Ding je uhapšen u Newark-u u Kaliforniji. On je optužen za četiri tačke krađe trgovinskih tajni. Ako bude osuđen, može provesti maksimalno 10 godina u zatvoru i dobiće novčanu kaznu do 250.000 dolara za svaku tačku.

“Imamo stroge mere zaštite kako bismo sprečili krađu naših poverljivih komercijalnih informacija i trgovinskih tajni”, rekao je portparol Google-a, José Castañeda. “Nakon istrage, utvrdili smo da je ovaj zaposleni ukrao brojne dokumente. Slučaj smo odmah prosledili pravosudnim organima. Zahvalni smo FBI-ju što pomaže u zaštiti naših informacija. Nastavićemo blisko da sarađujemo sa njima.”

Pročitajte i:  Google Play prodavnica sada vam omogućava da preuzimate dve aplikacije istovremeno – donekle

Sve se ovo dešava u vreme pojačanih tenzija između Sjedinjenih Država i Kine u vezi sa ekspanzijom veštačke inteligencije. Prošle godine, američki predsednik Bajden je zabranio izvoz naprednih AI čipova koje su dizajnirale američke kompanije poput NVIDIA-e u Kinu. Na taj način Bajden želi da spreči Kinu da koristi AI za jačanje svoje vojske.

“Današnje optužbe su najnoviji primer u kojem filijale kompanija sa sedištem u Kini žele da ukradu američku inovaciju”, rekao je direktor FBI-ja Christopher Wray. “Krađa inovativne tehnologije i trgovinskih tajni od američkih kompanija može upropastiti poslove i stvoriti razarajuće ekonomske i nacionalne bezbednosne posledice.”

“Ding pomogao u prikupljanju kapitala za jednu od kineskih kompanija”

U optužnici se otkrivaju sve vrste detalja o prirodi zločina. Ding je navodno kopirao informacije iz Google-ovih fajlova u Apple Notes na svom laptopu. Zatim ih konvertovao u PDF fajlove koje je otpremio na svoj lični Google nalog. Na taj način je izbegao otkrivanje od strane Google-ovih sistema. Takođe, dao je svoju Google karticu drugom zaposlenom u Google-u u Kaliforniji kako bi izgledalo da radi iz Google-ovih kancelarija dok je zapravo radio za konkurentske kompanije u Kini.

Pročitajte i:  Kompanija Google protestuje u Kaliforniji

Tužioci navode da je Ding pomogao u prikupljanju kapitala za jednu od kineskih kompanija sa kojom je sarađivao kao njen glavni tehnološki direktor. Prošle godine, osnovao je i drugu AI kompaniju u Kini i bio njen izvršni direktor.

Ovo nije prvi put da su SAD uhapsile kineskog državljanina zbog krađe trgovinskih tajni od američkih kompanija. U poslednjih nekoliko godina, advokatska kancelarija Sjedinjenih Država u San Francisku optužila je tri bivša radnika Apple-a za krađu trgovinskih tajni koje se odnose na Apple Car. Taj projekat je kompanija nedavno otkazala. Navodno, radnici su poverljive informacije prenosili u kompanije u Kini. Prošlog meseca, jedan od tih inženjera osuđen je na šest meseci zatvora i moraće da plati kaznu od skoro 150.000 dolara.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *