BIZIT plus

Bivši radnik Tesle odbacuje nagodbu za isplatu

Prošle godine Owen Diaz, bivši radnik u Teslinoj fabrici u Fremontu, tužio je kompaniju zbog diskriminacije i rasnog zlostavljanja. Tada je Tesli naloženo da plati 137 miliona dolara odštete.

PCPress.rs Image

Ukupna odšteta sada iznosi 15 miliona dolara

Međutim, sud je sada smanjio taj iznos na 15 miliona dolara i dao Diaz-u dve nedelje da prihvati ili odbije nagodbu. Prema izveštajima Bloomberg-a, Diaz-ovi advokati su izabrali odbili ponudu.

„Odbacujući prekomerno smanjenje advokati traže novo suđenje. Gospodin Diaz ponovo traži procenu i zatim pravičnu kompenzaciju za lavinu rasističkih uvreda koje su mu je upućene“, napisali su Diaz-ovi advokati u izjavi.

U tužbi, koja je podneta 2017. godine, opisano je radno okruženje u kojem su crni radnici redovno bili izloženi rasnim uvredama i drugim zlostavljanjima. Navodi se da je najmanje jedan supervizor rekao Diaz-u da se „vrati u Afriku“.

Tesla je odbacila neke od Diaz-ovih tvrdnji. Kompanija tvrdi da je preduzela pravovremene mere da zaustavi uznemiravanje, kao i da su ove rasne uvrede „korišćene na „prijateljski“ način i obično od strane afroameričkih kolega“. Takođe, kompanija tvrdi da nije odgovorna za način na koji je Diaz okarakterisan.

Pročitajte i:  CEO kompanije Hertz se povlači nakon debakla sa kupovinom Teslinih EV 

Prošle godine sud je dodelio Diaz-u ukupno 6,9 miliona dolara za emocionalne tegobe i 130 miliona dolara odštete od Tesle, što bi verovatno predstavljalo jednu od najvećih isplata u korporativnoj tužbi za rasnu diskriminaciju. Američki okružni sudija William Orrick, odbacio je Tesline tvrdnje da nije odgovorna za zaposlenog po obavezama iz ugovora ali je takođe smanjio iznos odštete, nazvavši ga „preteranim“.

Sudija je smanjio iznos na 1,5 miliona dolara za emocionalne tegobe a iznos odštete iznosi 13,5 miliona dolara. Pošto su Diaz-ovi advokati sada odbacili nagodbu, slučaj će se verovatno nastaviti.

Tesla se takođe suočava sa još jednom tužbom koju je podnelo Kalifornijsko odeljenje za zapošljavanje u ime više od 4.000 sadašnjih i bivših radnika u Tesli koji imaju drugačiju boju kože. Prema izjavama trojice bivših radnika Tesle, radnici sa drugom boje kože u postrojenju u Fremont-u bili su odvojeni, dobijali su najteže zadatke i podvrgnuti su većoj disciplini od ostalih radnika.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: