BIZIT 2017: Panel diskusija – Digitalizacija donosi nove biznis modele za operatore

Južna Koreja je vodeća zemlja u oblasti telekomunikacija, a ambasador Južne Koreje u Srbiji Ju Dedjong je naglasio da se telekomunikaciona industrija danas suočava sa izazovima digitalizacije, i da se korišćenje SMS-a zabrinjavajuće smanjuje. Postavlja se pitanje kako će telekomunikacioni operatori ostati profitabilni u tom poslu, a četvrta industrijska revolucija nesumnjivo donosi nove biznis modele za operatore, dodao je ambasador Južne Koreje na kraju svog izlaganja na ovogodišnjoj BIZIT konferenciji, posle čega je usledio panel pod nazivom „Budućnost telekomunikacionih operatora“.

PCPress.rs Image

Branko Mitrović, izvršni direktor Korporativnih poslova i član Upravnog odbora Telenor smatra da su svi operatori u procesu transformacije ili digitalizacije kako bi odgovorili izazovu. Dejan Turk, CEO VIP mobile dodao je da su se pre par godina borili protiv servisa kao što su viber-a i whatsapp-a, a sada rade promocije zajedno. Dragica Pilipović Chaffey, potpredsednik korporativnih komunikacija United Group smatra da industrija postaje globalna i da se oko 50% sadržaja plasira preko tableta i mobilnih telefona, čak ni kompjuteri nemaju toliku funkciju koju su do sada imali. „Zemlje kao što smo mi mogu da se brane pre svega lokalnim sadržajem, jer je to nešto čemu veliki globalni igrači neće posvetiti puno pažnje.“ izjavila je ona. Mišljenja je da linearna televizija polako nestaje i umire zajedno sa starijom generacijom, jer su mlađe generacije potpuno prešle na mobilne aparate. Petar Popović izvršni direktor direkcije za poslovne korisnike Telekom Srbija je dodao da trendovi pokazuju da su investicije u telekomunikacije iz godine u godinu sve manje. Panelisti su se osvrnuli i na usluge fiksne telefonije koja po njihovom mišljenju takođe izumire, pri čemu je Petar Popović dodao da zbog pada saobraćaja fiksne telefonije, operatori pokušavaju da nadoknade taj pad kroz nove servise i usluge, pa su tako banku na primer potpuno digitalizovali.

Pročitajte i:  Južna Koreja pretpostavlja da su severnokorejski hakeri upali u ličnu poštu predsedničkog osoblja

Na ovom panelu koji je činio centralni deo četvrtog bloka, a ujedno i zatvorio ovogodišnju BIZIT konferenciju, učestvovali su Petar Popović, izvršni direktor direkcije za poslovne korisnike Telekom Srbija; Branko Mitrović, izvršni direktor Korporativnih poslova i član Upravnog odbora Telenor; Dejan Turk, CEO VIP mobile, Dragica Pilipović Chaffey, potpredsednik korporativnih komunikacija United Group; Miodrag Ivković, direktor sektora za elektronske komunikacije RATEL-a, a moderator panela je bio Danko Jevtović, IT ekspert iz oblasti telekomunikacija.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,