BIZIT plus

BIZIT 2018: Biotehnologija i genetika, zelena energija, roboti

Verovatno najraznovrsniji blok prvog dana BIZIT-a 2018 otvorio je Branko Đaković, kreativni direktor Tomato Tomato Communications-a. Njegovo predavanje pod naslovom „Svođenje računa: Da li Četvrta revolucija jede svoju decu?“ se odnosilo na veoma važno pitanje današnjice – da li je i u kojoj meri napredak tehnologije počeo da deluje na korist ili na štetu ljudi.

PCPress.rs Image
Branko Đaković, kreativni direktor Tomato Tomato Communications

Njegov stav je veoma jasan – odgovor je „Da!“ Branko ne smatra da oko toga uopšte postoji pitanje; štaviše, to je i čini industrijskom revolucijom, jer melje i gazi sve pred sobom, menjajući iz korena percepcije i navike. Smatra da će poslovi svih prisutnih u sali biti transformisani ili prepolovljeni u narednih dvadeset godina.

PCPress.rs Image

Svako mora da postavi sebi pitanje šta ga čini korisnim, šta želi da nauči, šta mu ide u prilog a šta protiv njegovih interesa, šta se zaista događa i ko može da mu pomogne, kako bi se kako-tako snašao u ubrzanom tempu nastupajuće industrijske revolucije. Zaključak je da će sve ono što mi propustimo da promenimo na svoju korist aktivno promeniti svet oko nas, na našu štetu.

Pročitajte i:  AI kao direktor kompanije?

Ivana Kokalović, direktor Epson Balkan predstavništva, je održala prezentaciju pod nazivom „Sve boje: zeleno.“ Ona se posebno osvrnula na Epsonove tehnologije, koje pomažu čuvanju čovekove okoline. Jedinstvena inkjet tehnologija koju je razvio Epson je dramatično promenila pravila na polju štampanja, budući da su nova mastila neškodljiva, što je bio jasan problem sa mastilima prethodne generacije.

PCPress.rs Image
Ivana Kokalović, direktor, Epson Balkan

U odnosu na laserske štampače, ovi inkjet štampači proizvode 94% manje otpadnih materija, emituju 92% manje ugljen-dioksida, te troške 96% manje energije za potrebe štampanja. To nije jedini benefit ovih štampača, budući da su ukupni troškovi eksploatacije manji nego kod laserskih rođaka, da je manji broj servisnih intervencija usled pojednostavljene tehnike štampanja, te da su uređaji do sada pokazali veoma visok stepen pouzdanosti.

PCPress.rs Image
Boris Vukić, partner i osnivač Adizes SEE

Ovaj segment je zaključen obraćanjem gospodina Borisa Vukića, partnera i osnivača Adizes SEE. Njegovo predavanje „A gde su tu ljudi?“ se ponovo odnosilo na pitanja i izazove koje pred nas postavlja Četvrta industrijska revolucija, i uopšte novi vidovi poslovanja koji nemaju čoveka u svom fokusu – ili ga barem ne stavljaju u dovoljnoj meri. Deo toga je neminovnost, budući da je uvođenje robota kao autonomnog radnika jedna od navažnijih karakteristika nastupajućeg perioda, i da će roboti preuzeti ogroman broj poslova od ljudi, što je Boris Vukić ilustrovao i na konkretnim primerima koji se već koriste u industriji.

Facebook komentari: