BIZIT plus

BIZIT 2018: Sve ozbiljniji Cyber-security zahtevi

U sklopu bloka posvećenog rastućim pretnjama na polju sajber-bezbednosti, održan je BIZIT intervju na temu „Kako se zaštititi od hakerskih napada?“ sa specijalnim gostom BIZIT 2018 manifestacije, ambasadorkom Izraela u Srbiji, njenom ekselencijom Alonom Fišer-Kam. Intervju sa ambasadorkom je vodio Vladimir Radunović iz Diplo fondacije.

PCPress.rs Image
Alona Fisher-Kamm, Ambasador Izraela u Beogradu i Vladimir Radunović, Diplo Fondacija

„Velika promena u današnjem svetu sajber-bezbednosti jeste što više iza napada ne stoje samo pojedinci ili organizacije, već se često radi o organizovanim naporima čitavih država. Zbog toga je dramatično uvećan rizik u svakom smislu, a pravila igre na polju sajber-bezbednosti se praktično menjaju iz dana u dan,“ rekla je izraelska ambasadorka.

Ambasadorka je rekla da je Izrael počeo sa izgradnjom svog digitalnog ekosistema od devedesetih godina dvadesetog veka, istovremeno uzimajući u obzir zahteve budućnosti. Istakla je da je veoma važna predikcija, razmatranje budućih trendova na period od pet ili deset godina, te identifikovanje potencijalnih rizika uz razumevanje sopstvene uloge – u ovom slučaju, države Izrael – u savremenom svetu, uz istovremeno sagledavanje komparativnih prednosti.

PCPress.rs Image
Alona Fisher-Kamm, ambasador Izraela u Beogradu

Otkad je Internet of Things (IoT) stupio na scenu, veoma je uvećan broj sajber napada. Finansijski napadi nisu toliko izraženi i njih je veoma malo, procentualno. Isto tako, u odnosu na broj stanovnika, Izrael je najnapadanija zemlja na svetu kada je reč o sajber-napadima. Ambasadorka je naglasila važnost sofisticirane tehnologije koja je veoma važna za bezbednost zemlje, bez obzira da li se radi o fizičkom svetu ili o sajber-prostoru.

Pročitajte i:  Manje od polovine IT lidera je sigurno u svoje IoT security procedure

Izrael je počeo da se organizovano bavi problemima sajber-bezbednosti od 1997. godine u sklopu vladine inicijative. Istraživanja čine veoma važan deo ekosistema koji je država razvila, sa ciljem da se ponudi što veći broj rešenja na izazove. Prevencija, detekcija i reakcija su tri glavna elementa ovog sistema, tako da Izrael ostaje veoma posvećen unapređenjima na polju sajber-bezbednosti.

PCPress.rs Image

Odgovarajući na pitanje kolika je bila uloga akademije i države u razvoju sajber-bezbednosti, ambasadorka je naglasila važnost sinhronizacije svih nivoa društva, uključujući državu, vojsku, akademske institucije i privatni sektor, pošto su svi oni ugroženi rizicima koji potiču iz sajber-prostora. Uspostavljene su nacionalne strukture i postavljeni rukovodioci kojima je jedini posao bio da se brinu o bezbednosti. Takođe, naglašena je važnost ljudskog kapitala, uz investiranje u treniranje i obuku nadarenih osoba, čija identifikacija kada su interesovanja u pitanju počinje još od školskog doba. Takođe, važne su i investicije u startapove koji donose nove ideje na polju tehnologije, čemu je Izrael takođe veoma posvećen.

Jedna od najinteresantnijih alatki za zaštitu od bezbednosnih izazova jeste Kaspersky Security for Microsoft Office 365. Kako je reč o jednom od najvažnijih programskih paketa kompanije Microsoft, logično je da je Office 365, kao alatka iz domena produktivnosti namenjena prevashodno preduzećima uvek na udaru hakera i onih koji bi potencijalno želeli da naude korisnicima i firmama i dođu do dragocenih informacija koje bi mogli da eksploatišu.

Pročitajte i:  Napredak u obrazovanju žena i budućih generacija kao korak ka sigurnijem digitalnom svetu
PCPress.rs Image
Dragan Davidović, Channel Manager SEE, Kaspersky Lab

O tome kako funkcioniše i koliko bi korisnicima mogao da pomogne Kaspersky Security for Microsoft Office 365 govorio je Dragan Davidović, Channel Manager kompanije Kaspersky Lab za Jugoistočnu Evropu. Reč je o Software as a Service proizvodu koji je hostovan u Cloud-u, uvek dostupnom preko Kaspersky Business Hub-a. Samim tim, korisnici mogu da računaju na permanentnu zaštitu, uvek osveženu i ažuriranu kako bi se mogli nositi sa svakodnevnim pretnjama, a istovremeno je reč o jednostavnom rešenju koje korisnici mogu lako koristiti. Ovo rešenje se oslanja na sisteme detekcije nove generacije, kao i na mašinsko učenje i veštačku inteligenciju. Uz sve to, Kaspersky je omogućio i hibridno licenciranje, što je velika prednost u odnosu na druga rešenja sličnog tipa.

PCPress.rs Image

„Ranjivosti IT sistema i adaptivna odbrana“ je bila tema kojom se bavio Milan Perać, stručnjak za komunikacije i BDM za Networking i Security rešenja kompanije Clico. Pored statistika vezanih za napade i ponašanje kompanija koje bivaju pogođene sajber-napadima (manje od 50% kompanija koje plate za otkup informacija ih zapravo dobije natrag, a čak 61% organizacija je bilo pogođeno ransomware napadima), izloženi su i problemi novog doba gde se zahvaljujući IoT razvoju menja i vektor pretnji: više pretnje ne dolaze samo spolja, već i od svakog unutrašnjeg činioca organizacije.

Pročitajte i:  U zdravstvu nema vremena za zastoje

PCPress.rs Image

Čak 95% sajber-napada je uzrokovano ljudskom greškom. Clico na sve te izazove odgovara Forcepoint bezbednosnim rešenjem, koje predstavlja adaptivno rešenje koje se prilagođava zahvaljujući dinamičkoj zaštiti podataka. Clico se ponosi time što Forcepoint rešenje smanjuje troškove mreže za 50%, redukuje broj sajber-napada za 86% i skraćuje vreme odgovora na izazov za 73% u odnosu na prosek industrije. Takođe, upotrebom Forcepoint-a  se broj incidenata sa malverom smanjuje čak 100 puta! Zahvaljujući tome, ovo rešenje se našlo u vrhu Gartner Magic Quadrant-a u Enterprise DLP segmentu čak 9 puta za redom!

Facebook komentari: