ERP 2024

BIZIT 2018: Branko Đaković – “Želimo da nam Četvrta industrijska revolucija bude alat, a ne gospodar”

Verovatno najraznovrsniji blok prvog dana nedavno održane BIZIT konferencije otvorio je Branko Đaković, kreativni direktor Tomato Tomato Communications-a. Njegovo predavanje pod naslovom „Svođenje računar: Da li Četvrta revolucija jede svoju decu?“ se odnosilo na veoma važno pitanje današnjice – da li je i u kojoj meri napredak tehnologije počeo da deluje na korist ili na štetu ljudi.

PCPress.rs Image
Branko Đaković, kreativni direktor, Tomato Tomato Communications

Njegov stav je veoma jasan – odgovor je „Da!“. Branko ne smatra da oko toga uopšte postoji pitanje, štaviše, to je i čini industrijskom revolucijom, jer melje i gazi sve pred sobom, menjajući iz korena percepcije i navike. Smatra da će poslovi svih prisutnih u sali biti transformisani ili prepolovljeni u narednih dvadeset godina.

Svako mora da postavi sebi pitanje šta ga čini korisnim, šta želi da nauči, šta mu ide u prilog a šta protiv njegovih interesa, šta se zaista događa i ko može da mu pomogne, kako bi se kako-tako snašao u ubrzanom tempu nastupajuće industrijske revolucije. Zaključak je da će sve ono što mi propustimo da promenimo na svoju korist aktivno promeniti svet oko nas, na našu štetu.

Pročitajte i:  Trideseta zimska bajka

PCPress.rs Image

“Mi nemamo izbora. Moraćemo da se bavimo Četvrtom industrijskom revolucijom i to ne sada, neće ona ove godine da se dogodi, ona je počela da se događa pre četvrt veka i trajaće još četvrt veka. Ali, ako ćemo njome iskreno da se bavimo onda moramo da se bavimo aktivno, da ne sačekujemo da se ona prevalja preko nas, da nam donese neke apstraktne dobiti i kompletna rešenja i oblike ponašanja i korišćenja, napredovanja… Želimo da je koristimo, da nam bude alat, a ne da nam bude gospodar. Ako bude gospodar ona će zaista jesti svoju decu i mi ćemo biti prva generacija koje je žudela za njom, volela je, htela je da je koristi ali je nekako izgubila šansu da je kontroliše, i ostala je bez posla i šanse da je upotrebi a neka druga generacija, verovatno ovi prokleti milenijalci koji su sve preuzeli oni će uspeti da izvuku najviše koristi od Četvrte industrijske revolucije i ja im želim puno sreće. Za nas matorce: Prigrlite je, manja je šansa da vas pojede”, zaključio je Branko.

Pročitajte i:  PC Press video: Čak 70% prinosa na američkoj berzi vuče 7 IT giganata | Nikola Altiparmakov

Celo predavanje možete pogledati u video snimku ispod ili na zvaničnom BIZIT youtube kanalu:

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,