BIZIT plus

BIZIT 2018 intervju: Ambasador Izraela – “Spremnost jedne zemlje da se odbrani od sajber napada leži u državnoj strukturi”

U sklopu bloka posvećenom rastućim pretnjama na polju sajber-bezbednosti, održan je prvi put na BIZIT konferenciji intervju na temu „Kako se zaštititi od hakerskih napada?“ sa ambasadorkom Izraela u Srbiji, H.E. Alona Fisher-Kamm. Intervju sa ambasadorkom je vodio Vladimir Radunović iz Diplo fondacije.

PCPress.rs Image
Vladimir Radunović, Diplo fondacija i H.E. Alona Fisher-Kamm, ambasador Izraela u Beogradu

„Velika promena u današnjem svetu sajber-bezbednosti jeste što više iza napada ne stoje samo pojedinci ili organizacije, već se često radi o organizovanim naporima čitavih država. Zbog toga je dramatično uvećan rizik u svakom smislu, a pravila igre na polju sajber-bezbednosti se praktično menjaju iz dana u dan,“ rekla je izraelska ambasadorka.

Alona Fisher-Kamm je istakla je da je veoma važna predikcija, razmatranje budućih trendova na period od pet ili deset godina, te identifikovanje potencijalnih rizika uz razumevanje sopstvene uloge – u ovom slučaju, države Izrael – u savremenom svetu, uz istovremeno sagledavanje komparativnih prednosti. Otkad je Internet of Things (IoT) stupio na scenu, veoma je uvećan broj sajber napada. Finansijski napadi nisu toliko izraženi i njih je veoma malo, procentualno. Isto tako, u odnosu na broj stanovnika, Izrael je najnapadanija zemlja na svetu kada je reč o sajber-napadima. Ambasadorka je nalasila važnost sofisticirane tehnologije koja je veoma važna za bezbednost zemlje, bez obzira da li se radi o fizičkom svetu ili o sajber-prostoru.

Pročitajte i:  Da zaboravimo (na) lozinke
PCPress.rs Image
H.E. Alona Fisher-Kamm, ambasador Izraela u Beogradu

Izrael je počeo da se organizovano bavi problemima sajber-bezbednosti od 1997. godine u sklopu vladine inicijative. Istraživanja čine veoma važan deo ekosistema koji je država razvila, sa ciljem da se ponudi što veći broj rešenja na izazove. Prevencija, detekcija i reakcija su tri glavna elementa ovog sistema, tako da Izrael ostaje veoma posvećen unapređenjima na polju sajber-bezbednosti.

Odgovarajući na pitanje kolika je bila uloga akademije i države u razvoju sajber-bezbednosti, ambasadorka je naglasila važnost sinhronizacije svih nivoa društva, uključujući državu, vojsku, akademske institucije i privatni sektor, pošto su svi oni ugroženi rizicima koji potiču iz sajber-prostora. Uspostavljene su nacionalne strukture i postavljeni rukovodioci kojima je jedini posao bio da se brinu o bezbednosti. Takođe, naglašena je važnost ljudskog kapitala, uz investiranje u treniranje i obuku nadarenih osoba, čija identifikacija kada su interesovanja u pitanju počinje još od školskog doba. Takođe, važne su i investicije u startapove koji donose nove ideje na polju tehnologije, čemu je Izrael takođe veoma posvećen.

Ceo intervju možete pogledati u video snimku ispod ili na zvaničnom BIZIT youtube kanalu:

Pročitajte i:  Amerikanac mora da plati 9,9 miliona dolara zbog spam telefonskih poziva

Facebook komentari: