BIZIT plus

BIZIT 2018: VR, AI i Blockchain

Popodne drugo dana BIZIT 2018 konferencije je bilo rezervisano za priču o VR-u, AI-ju i Blockchain-u.

PCPress.rs Image

Virtuelno ludilo? Sasvim realna stvar, barem tako smatra Oliver Tošković sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U izlaganju Virtual Insanity – Upotreba VR tehnologije u istraživanju uma, govorio je o najnovijim i najmodernijim trendovima upotrebe virtuelne realnosti u kliničke svrhe. Uz pomoć studenata prve godine psihologije, istraživači su upotrebili sisteme virtuelne realnosti i došli do veoma zanimljivih rezultata: Kada treba, vid nas laže, pomažući da uspešnije izvršimo akciju.

Na taj način, može se reći da naš mozak na vrlo kreativan način upotrebljava varanja, čineći nas “ludim” kako bi nam pomogao. Ispostavlja se da cilj opažanja nije da napravi vernu kopiju spoljne realnosti. Cilj opažanja je da konstruiše takav model prostora u kome će akcija biti uspešna. Virtuelna realnost je tim putem dokazala da može itekako biti upotrebljiva i za istraživanje tajni našeg mozga, odnosno našeg uma.

Naslov “Kako pobediti olimpijskog šampiona”, zapravo je “skrivao” predavanje Nikole Jančevskog o prediktivnoj analitici. Business Development Manager kompanije Enetel Solutions je govorio o tome kako počinje kvalitetna analitika – sa dobrim pitanjima, a ne sa podacima, kao i kako se brižljivim sakupljanjem podataka i pažljivom analizom može doći do vrednih pokazatelja. Istaknuto je da je analitika timska stvar, te da sama po sebi nije dovoljna, već da ključ leži u spremnosti na usvajanje rezultata analize i njihovom implementiranju u svakodnevnoj praksi u odgovarajućem poslovnom okruženju.

Pročitajte i:  Održana Nedelja privatnosti

PCPress.rs Image

Jančevski je preporučio svim kompanijama da započnu sa malim timom data scientist-a koji bi imali dopuštenje da rade sa spoljašnjim partnerima, kako bi apsorbovali znanje i veštine. Naredni korak jeste uspostavljanje saradnje sa kompanijama koje se bave prediktivnom analitikom i mašinskim učenjem. Osim toga, velika važnost je i u odabiru lidera, koji u roku od nekoliko godina mogu da naprave veliku razliku unutar kompanije i dramatično unaprede poslovanje doprinoseći poboljšavanju na svim poljima.

Predavanje posvećeno Blockchain tehnologiji je održala gospođa Marija Matić, ekonomista, stručnjak za blockchain i investicije u kriptovalute. Njena tema je bila Primena Blockchain tehnologije u budućnosti.

PCPress.rs Image

„Prednosti Blockchaina su decentralizovanost sa puno nodova, nepromenljivost istorije transakcija, odnosno nemogućnost cenzure, direktne transakcije bez posrednika, bez potrebe da se informacije verifikuju kod centralnog autoriteta.“

Primene Blockchain-a su izuzetno brojne. Kriptovalute, društvene mreže, elektronska trgovina i plaćanja, ali i na državnom nivou se može koristiti za glasanje, usluge e-vlade, lične karte i vozačke dozvole, te druga dokumenta. Takođe, postoje i brojne korporativne primene, što je razlog zašto postoji toliko interesovanja korporativnih korisnika. Internet of Things, reklamiranje, cloud, isporuke, lanci snabdevanja, sve to su oblasti potencijalne primene danas – koja će postati praktično obavezna primena u dogledno vreme.

Facebook komentari: