BIZIT plus

BIZIT 2019: Infrastrukturna rešenja i modeli

IT infrastruktura je krucijalno značajna u digitalnoj eri u kojoj živimo. Kompanije i pojedinci, države i narodi, sve danas kritično zavise od stanja i razvijenosti infrastrukture, koja je podloga svim daljim razvojnim projektima. Drugi dan BIZIT 2019 skupa je počeo upravo temom infrastrukturnih rešenja i modela.

PCPress.rs Image

Blok je otvorio Dejan Šoškić, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i nekadašnji guverner Narodne Banke. Govorio je makroekonomskim karakteristikama Srbije i regiona, s posebnim naglaskom na prilike i perspektive, ali i na rezultate koje je Srbija ostvarila u godinama koje su za nama. Predstavljajući nemilosrdne cifre, Šoškić je pokazao da je realni rast BDP-a u Srbiji u proteklim godinama ispod proseka zemalja u ovom delu Evrope koje su u EU, ali i da je kumulativni rast BDP-a Srbije najmanji u regionu u proteklih nekoliko godina.

PCPress.rs Image

„Novi rast je esencijalno značajan za fiskalnu konsolidaciju, stvaranje novih radnih mesta i hvatanje priključka za EU. Srbiji je potreban rast investicija i izvoza, uz smanjivanje uvoza, a takođe je neophodno da Srbija prestane da podržava gubitnike, i da počne da podržava dobitnike,“ smatra Šoškić. Svoje izlaganje je okončao podacima o investicijama, kreditnoj aktivnosti i pozajmljivanju generalno, strukturi domaćeg BDP-a, kao i projekcijama rasta, inflacije, uz upozorenje na ograničavajuće glavne faktora rasta srpske ekonomije.

„Za fundamentalni razvoj zemlje morate imati investicije. Srbija je u domenu stranih direktnih investicija napravila dobre rezultate. Domaće privatne investicije su niske, iako su one glavni motor razvoja. Suština je da pokrenete domaće preduzetništvo, tako da ono generiše domaći rast. Nije dobro što nemamo kreditni rast okrenut privredi,“ rekao je bivši guverner.

Pročitajte i:  BIZIT Plus seminar Kontekst prodaje – Predstavljamo predavače – Branko Đaković

PCPress.rs Image

Slobodan Stanković, direktor kompanije Vesimpex je održao predavanje pod nazivom „Edge i priključenija.“ Nova era zahteva novi pristup umesto centralne obrade podataka u data centrima. Rešenje je izmeštanje velikog dela proračuna u “obodne” data centre što je naredni veliki zadatak za sve kompanije koje se bave IT infrastrukturom. Tom prilikom je predstavio razna rešenja koja nudi Vesimpex, uključujući mobilne data centre, data centre u kontejnerima, small footprint servere i slično.

PCPress.rs Image

“Veoma je važno obezbediti adekvatan sistem i hlađenje servera u data centrima. DX klima, vertikalno isijavanje, Free Cooling jedinice, čileri, dodatni kontejneri, sve to je veoma važno u svakodnevnoj praksi za funkcionisanje ozbiljnog data centra. Klasično napajanje UPS uređajima donosi gubitke na dvostrukoj konverziji i traži prostor za baterije i opremu. Korišćenjem DC napajanja, sa samo jednom konverzijom, moguće je pojednostaviti stvari, uštedeti na prostoru i  smanjiti gubitke. Jednostavniji uređaji donose dodatnu pouzdanost,” rekao je Slobodan Stanković.

“Inovacije u infrastrukturi uređaja za neprekidno napajanje” izlaganje Nataše Kovačević, zamenika direktora kompanije Konvereks, je izazvalo dosta pažnje okupljenih. Predstavljeni su trendovi koji utiču na infrastrukturu Data centara i Edge mogućnosti, a bilo je reči i o glavnim promenama kod trofaznih UPS uređaja.

PCPress.rs Image

“Tri puta će se povećati količina globalnih podataka koje se skladište i dele narednih 5 godina. Postojaće 20,8 milijardi povezanih uređaja do 2020. godine. Do 4% totalnog godišnjeg prometa će se davati na kazne zbog neispunjavanja novog zakona EU o zaštiti podataka (GDPR), a 40% IoT podataka će biti sačuvano i korišćeno kroz Edge data centre,” rekla je Nataša Kovačević, zaključivši izlaganje pričama o kompaktnom dizajnu, modularnoj arhitekturi, hibridnoj i ECOnversion tehnologiji.

Pročitajte i:  BIZIT Plus Seminar: Uobičajeni strahovi kupaca i kako ih prevazići

Vasilije Kodžopeljić, regionalni direktor za IT servise za region Jugositočne Evrope u kompaniji Schneider Electric je održao predavanje “Data centri na ivici ver. 2019”. Najpre su navedeni primeri situacija u kojima se koristi centralizovani cloud, kao i primeri Edge fokusiranja na poslovne potrebe.

PCPress.rs Image

“Distribucija sadržaja, pametni gradovi, pametna maloprodaja, virtuelna stvarnost, video analitika, dronovi, veštačka inteligencija, sve su to stvari koje su u razvoju ili su već razvijene u dovoljnoj meri i Edge je upravo primeren primenama i upotrebi u ovim sferama. Edge su u stvari ljudi koji se povezuju s umreženim digitalnim svetom.”

Edge računarstvo je deo distribuirane računarske topologije koja ima dubinu i gde se obrada informacija nalazi blizu ivice.  Obrada se može obaviti na bilo kojem ili svim slojevima između oblaka (ili centralnog poslovnog centra podataka) i Edge-a.

PCPress.rs Image

“Korisnike ka Edge-u guraju međuzavisnost, veliki broj podataka, malo kašnjenje signala, između ostalih faktora. Sa prevazilaženjem tri osnovna izazova – fizička sigurnost, primena i upravljanje – sasvim sigurno možemo reći da je budućnost u Edge-u”, zaključio je Kodžopeljić.

PCPress.rs Image

Ninoslav Mitić, Project Manager iz kompanije Enetel Solutions, je predstavio CloseOut. Istakavši da se radi o revoluciji na polju kontrole terenskog rada, predstavio je rešenje namenjeno širokom spektru industrijskih primena. CloseOut se primenjuje u energetici, građevini, industrijskoj proizvodnji, telekomunikacijam i svim drugim industrijama koje podrazumevaju rad na terenu.

Pročitajte i:  Pet razloga da vaša poslovna rešenja budu u oblaku

“CloseOut omogućava jasan nadzor, uz validaciju i administraciju radnika i lokacije. Supervizija je omogućena u realnom vremenu, baš kao i direktan nadzor lokacije i inspekciju dokumentacije. U planu je dodavanje novih mogućnosti, uključujući i čekliste, validaciju na više nivoa i gamifikaciju,” rekao je Ninoslav Mitić, naglašavajući da sa ovim rešenjem kompanije smanjuju operativne troškove, unapređuju nadzor i minimizuju rizike, unapređujući svoj kvalitet.

PCPress.rs Image

Ante Marišić, menadžer regionalne prodaje u kompaniji Vertiv, je na praktičnom primeru demonstrirao kako izgleda projektovanje i izgradnja server sobe. Govorio je o tipičnim pitanjima koja se postavljaju kada se kompanija reši na izgradnju nove serverske sobe, uključujući potencijalne rizike (vremenske nepogode, zemljotresi, požari…), ali i druge bitne parametre, među kojima su blizina kupcu ili kvalifikovanoj radnoj snazi, klimetski uslovi, politička stabilnost, energetska i optička mreža.

“Modularni ili tradicionalni data centar? Modularni definitivno donosi fleksibilnost, pojednostavljeno planiranje, niže troškove koji se posle po potrebi mogu skalirati, kao i predvidljivost.” Bilo je reči o klasifikaciji data centara (Tier I – IV), hlađenju, napajanjima, uz predstavljanja raznih rešenja iz kompletnog Vertiv portfolija.

PCPress.rs Image

Blok je zaokružio Miloš Stojković, inženjer konsultant iz kompanije Enel PS, koji je govorio o Edge rešenjima u ponudi te firme. Akcenat je bio na modularnim data centrima u kontejnerima, novim rešenjima kompanije Schneider Electric dizajniranim specijalno za Edge data centre koja su u ponudi EnelPS-a, ali i o rešenjima kompanija Iceotope i Avnet i tako dalje.

Facebook komentari: