BIZIT 2020: Očekuje se rekordno ulaganje u cloud

Preko 233 milijarde dolara je prošle godine potrošeno na javne cloud usluge širom sveta, objavila je analitička kuća IDC u sklopu rezultata najnovijih istraživanja. Na taj način je ustanovljeno da je javni cloud – koji se sastoji od IaaS, PaaS i SaaS segmenata (infrastruktura-kao-servis, platforma-kao-servis i softver-kao-servis) – porastao za više od 26% u odnosu na prethodnu godinu.

PCPress.rs Image

Amazon, Oracle, Microsoft, Salesforce i Google su pet najvećih imena u svetu cloud usluga, i zajedno drže više od trećine tržišta. Ova grupa je porasla za preko 35 procenata na godišnjem nivou. To znači da njihova zastupljenost raste brže od konkurencije, kao i njihov značaj u svetu cloud usluga.

U kompaniji IDC ističu da cloud više nije niša, te da predstavlja osnovu sve širih digitalnih aktivnosti, kako individualaca, tako i velikih firmi, te da rast cloud računarstva samo raste tokom pandemije. Takođe se navode primeri velikih kompanija koje su period prebacivanja na cloud infrastrukturu skratile sa desetak na svega pet godina, jer žele da što pre transformišu svoje poslovanje.

Pročitajte i:  PC Press video: SaaS rešenje za razmenu eFaktura sa celim svetom! | Irena Josipović i Emin Devlić, Unimaze

Javni cloud sektor se udvostručio za svega tri godine, a kombinovano su IaaS i PaaS uvećani za skoro tri puta. IDC očekuje da se slični trendovi nastave i u doglednoj budućnosti, upravo sa IaaS-om i PaaS-om kao osloncima daljeg rasta. No, SaaS je i dalje najveći pojedinačni segment, pošto je samo tokom prethodne godine zaradio 122 milijarde dolara.

Ova i druge srodne teme biće obrađivane tokom ovogodišnje BIZIT 2020 manifestacije, najznačajnijeg IT biznis skupa na ovim prostorima, koji će se po prvi put održavati uživo i online!

Uživo i online

Novina koju uvodimo ove godine zbog situacije izazvane pandemijom virusa SARS-Cov-2 jeste da će BIZIT biti održan u dva paralelna formata – uživo i online. U Klubu poslanika će uživo prisustvovati onoliko publike koliko dozvole mere zdravstvene bezbednosti. Za online praćenje broj učesnika nije ograničen i za njih će biti organizovan interaktivni video prenos u realnom vremenu. Svi koji budu pratili preko ekrana moći će tokom prezentacija da postavljanju pitanja predavačima kroz chat servise i da učestvuju u nagradnoj igri, isto kao i publika uživo prisutna u Klubu poslanika.

Pročitajte i:  Data centar – gradivni element poslovanja

Ograničen broj učesnika uživo

Iako novembar ove godine izgleda daleko kao nikada pre, pravi je trenutak da već sada prijavite učestvovanje na BIZIT-u i rezervišete svoje mesto, naročito za prisustvo uživo, zbog toga što će broj učesnika za ovu opciju biti strogo limitiran. Za prijave do kraja avgusta važe posebne cene, značajno povoljnije od redovih.

Promena formata učestvovanja

Svi učesnici koji iskoriste mogućnost rane prijave za prisustvo uživo, mogu do 31. oktobra da promene format učestvovanja i umesto uživo izaberu online praćenje konferencije, uz povraćaj dela novca od uplate. Učesnici koji se u ranom periodu prijave za online praćenje mogu kasnije promeniti status i uzeti prisustvo uživo uz doplatu i pod uslovom da bude mesta u sali Kluba poslanika.

Vrata BIZIT konferencije su otvorena za sve zainteresovane da se pridruže i budu učesnici najznačajnijeg poslovnog događaja u regionu. Vidimo se na BIZIT-u!

Izvor: ITPro

Facebook komentari: