BIZIT 2020 predavači – prof. dr Dejan Šoškić

Na godišnjoj konferenciji BIZIT uvek se trudimo da dovedemo eminentne stručnjake iz oblasti IT-ja i biznisa, koji će i ove godine iz prostorija Kluba Poslanika, u Beogradu, 4. i 5. novembra imati prilike da prenesu svoja znanja i iskustva na zainteresivane posetioce kako live tako i online. Između ostalih imaćete prilike da čujete prof. dr Dejana Šoškića, redovnog profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kog smo u skladu sa temom konferencije pitali kako je pandemija uticala na svetsku ekonomiju.

PCPress.rs Image

U kojoj meri će svetska ekonomija biti pogođena kovid krizom i da li sledi brz oporavak?

Svetska ekonomija je već pogođena kovid krizom i njenim prvim talasom negativnog uticaja na turizam, ugostiteljstvo, transport, proizvodnju transportnih sredstava, sport, industriju zabave i slično. Drugi, indirektni uticaji su tek počeli i njih je teško sagledati u ovom trenutku, pre svega, jer će dobrim delom zavisiti od dužine kovid krize, to jest dužine uticaja prisutne opasnosti od virusa na promenu ponašanja ljudi.

Kako je pandemija uticala na Vaš posao?

Pandemija je otvorila neke nove i proširila postojeće kanale komunikacije. Neke forme posla, postale su efikasnije i bez gubitka vremena za transport do radnog mesta da bi se posao obavio. Neke druge forme posla postale su vremenski aktivniji, iako prostorno dislocirane, a neki aspekti posla jedinim delom su izgubili na kvalitetu.

Šta očekujete u narednom periodu, više rada od kuće ili povratak regularnom režimu?

Više rada od kuće u mnogim aspektima gde se pokazalo da je to moguće a da to ne utiče na efikasnost i kvalitet obaveljenog posla. Ne očekujem da će se povratak na stare prakse desiti u potpunosti ni po okončavanju pandemije.

Prof. dr Dejan Šoškić je radio na Ekonomskom institutu u Beogradu 1991. godine a na Ekonomskom fakultetu u Beogradu je od 1993. godine. Bio je na specijalističkim studijama u SAD, gde je radio i kao predavač na osnovnim i postdiplomskim studijama. Bio je gostujući predavač na univerzitetima Nju Hejven, Roud Ajlend i Berkli u SAD. Autor je knjige Hartije od vrednosti: upravljanje portfoliom i investicioni fondovi i koautor je knjiga Finansijska tržišta i institucije, Ekonomska statistika i Berzanski pojmovnik. Objavio je više od 70 članaka i referata iz oblasti bankarstva, monetarne ekonomije, finansijskih tržišta i tranzicije. Bio je predsednik Saveta Narodne banke Srbije od 2009. do 2010, i guverner Narodne banke Srbije od 2010. do 2012.

Prijavite se na sajtu bizit.rs i vidimo se na 4. i 5. novembra!

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: