BIZIT 2023: ENEL PS: Postavljanje novih standarda – Data Centar Schneider Electric Razvojnog centra u Novom Sadu

U sklopu bloka o data centrima i IT infrastrukturi Miloš Stojković iz kompanije ENEL PS održaće prezentaciju pod nazivom “Postavljanje novih standarda – Data Centar Schneider Electric Razvojnog centra u Novom Sadu” prvog dana BIZIT konferencije, 8. novembra, u Hotelu Jugoslavija.

PCPress.rs Image

Sa ciljem da postavi novi standard i primer najbolje prakse u biznisu data centara, Schneider Electric Hub je zajedno sa firmom ENEL PS Beograd (Sistem Integrator) pristupio projektu koristeći najnovije trendove i održivost kao imperativ.

Postavljeni su sledeći zahtevi za DC:

  1. Visoka pouzdanost – nivo Tier IV
  2. Niska potrošnja energije – free cooling tokom 50% sati godišnje
  3. Korišćenje dela otpadne toplote iz DC za grejanje poslovne zgrade SE DMS
  4. Održivost (Sustainability) – niska potrošnja vode i energije, nizak CO2 otisak, freon sa niskim GWP

Korišćene su Ecodesign preporuke za izbor opreme i sistema. Ecodesign Direktiva je deo šireg plana vezanog za cirkularnu ekonomiju, kao i deo EU Green Deal. Tokom 2021. rezultat Ecodesign preporuka bila je ušteda od 10% godisnje potrošnje energije preko svih proizvoda koji su njen deo. 

Pročitajte i:  PC Press video: ERP na zadovoljstvo korisnika – BIZIT panel

Enelps je kao Sistem Integrator dizajnirao koncept rešenje, upravljao izradom projektne dokumentacije i odobravao PZI (projekte za izvodjenje). To je prvi korak ka uspešnom ostvarenju ovakvog projekta.

Izabran je UPS sa e-Conversion režimom rada, koji omogućava online napajanje uz samo 1% gubitaka u konverziji. Sistem hlađenja je izveden sa hladnom vodom i korišćenjem visoke temperature. Rashladni agregati (čileri) su najnovije generacije sa ekoloskim freonom i najmanjim GWP (vrednost 7) od svih freona na raspolaganju. Čiler koristi i mixed-mode free cooling gde izbacuje toplotu u okolni vazduha bez korišćenja kompresora i pri višim temperaturama od klasičnog free coolinga.

Posebno je računata visina duplog poda koja je morala da omogući kvalitetnu distribuciju vazduha jer su klima ormari smešteni samo sa jedne strane redova IT opreme.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,