YouTube sprečava korišćenje blokatora reklama širom sveta

Korisnici moraju da omoguće reklame ako ne žele da plaćaju 14 dolara mesečno za YouTube Premium.

PCPress.rs Image

“Upotreba blokatora reklama krši uslove korišćenja YouTube-a

YouTube više ne sprečava samo mali deo svojih korisnika da pristupaju video sadržaju ako koriste blokatore reklama. Sada, Youtube je odlučio da se odlučno suprotstavi korišćenju dodataka, ekstenzija i programa koji sprečavaju prikazivanje reklama širom sveta.”Upotreba blokatora reklama krši uslove korišćenja na YouTube-u“, rekao je portparol. “Pokrenuli smo globalni napor kako bismo pozvali gledaoce sa omogućenim blokatorima reklama da dozvole reklame na YouTube-u ili da isprobaju YouTube Premium za iskustvo bez reklama. Reklame podržavaju raznolik ekosistem kreatora širom sveta i omogućuju milijardama korisnika da pristupe svom omiljenom sadržaju na YouTube-u.”

YouTube je počeo da se bori protiv korišćenja blokatora reklama ranije ove godine. Prvo je prikazivao iskačuće prozore korisnicima koji su imali blokatore reklama, obaveštavajući ih da je to protiv uslova korišćenja sajta. Zatim je postavio tajmer na ta obaveštenja kako bi se osiguralo da ljudi pročitaju poruku.

Pročitajte i:  Kako je YouTube kreirao ekonomiju kreatora sadržaja

Do juna, prešao je na agresivniji pristup i upozorio gledaoce da neće moći da reprodukuju više od tri videa ako ne isključe svoje blokatore reklama. To je bio “mali eksperiment” namenjen da podstakne korisnike da omoguće reklame ili isprobaju YouTube Premium. “Sada sve proširujemo na celu korisničku bazu”. Prema informacijama, neki korisnici, čak ne mogu da reprodukuju video sadržaj na Microsoft Edge i Firefox pretraživačima, čak i ako nemaju blokatore reklama.

Korisnici su nezadovoljni

Korisnici su očekivano, nezadovoljni ovim razvojem događaja i izražavaju svoje nezadovoljstvo na društvenim mrežama poput Reddita. Ako korisnici ne žele da omoguće reklame, jedini način da gledaju video sadržaj bez prekida je plaćanje pretplate za YouTube Premium. Obaveštenje koje gledaoci dobijaju snažno promoviše pretplatu. “Reklame omogućuju YouTube-u da ostane besplatan za milijarde korisnika širom sveta”. Uz YouTube Premium, gledaoci mogu koristiti sadržaj bez reklama a “kreatori i dalje mogu biti plaćeni putem pretplata.”

Youtube je u julu podigao cene Premium pretplate sa 12 na 14 dolara mesečno. Takođe, YouTube Premium pruža korisnicima pristup offline pregledu, reprodukciji u pozadini i streaming visokog kvaliteta od 1080p, ali to može biti preskupo za one koji samo žele da gledaju video bez reklama. Youtube je nekada nudio pristupačniju opciju nazvanu Premium Lite u određenim evropskim regionima. Ta opcija je koštala 7 eura mesečno kako bi se uklonile reklame sa video sadržaja. Međutim, platforma nikada nije ponudila Lite opciju širom sveta i krajem oktobra je u potpunosti ugasila.

Pročitajte i:  Preskakanje: YouTube ima novu AI opciju

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: