Teslin Autopilot nije kriv za nesreću iz 2019. godine

U udesu je smrtno stradao vozač automobila star 37 godina i teže je povređeno još dvoje ljudi.

PCPress.rs Image

Tesla je kao razlog za nesreću navela ljudsku grešku

Kalifornijski sud je zaključio da Tesla nije odgovorna za smrtonosni sudar iz 2019. godine koji je navodno uključivao korišćenje Autopilota. Prema tužbi, Tesla je namerno isporučivala automobile sa defektnim Autopilot sistemom što je dovelo do sudara u kojem je poginuo vlasnik Modela 3 i teže povredio dva putnika.

Prema tužbi, 37-godišnji Micah Lee je vozio svoj Tesla Model 3 na autoputu izvan Los Anđelesa brzinom od 105km/h kada je automobil oštro skrenuo s puta i udario u palmu pre nego što je počeo da gori. Lee je preminuo u sudaru. Kompanija je tužena za 400 miliona dolara plus kaznene štete od strane Lee-ove porodice i dve preživele žrtve, uključujući dečaka koji je tada imao 8 godina i koji je u nesreći bio povređen.

Advokati tužilaca tvrdili su da je Tesla prodala defektan “eksperimentalni” softver kada je Lee kupio Model 3 2019. godine. Oni su naveli da je softver bio promovisan kao sposoban za potpuno samostalnu vožnju. FSD sistem je bio i još uvek je u beta verziji. U svom otvarajućem izlaganju, advokat Jonathan Michaels takođe je naveo da je “prekomerna komanda upravljačem poznata stvar kod Tesle.” On je zapravo istakao da postoji prethodna istorija i poznati slučajevi u kojima su se već javljali problemi sa upravljačem kod Teslinih vozila.

Pročitajte i:  Tesla okončava sudski spor nakon tragične nesreće Modela X u kojoj je stradao inženjer iz Apple-a

Nije sigurno da je Autopilot bio korišćen

Tesla je tvrdila da takav defekt ne postoji. Kompanija je navela da je analiza koju su naveli advokati tužilaca kako bi identifikovali problem sa upravljačem zapravo tražila teorijske moguće probleme. Prema kompaniji, nakon te analize napravljena je ispravka kako bi se sprečilo da se takav problem ikada ponovi. Tesla je krivicu prebacila na ljudsku grešku. Kompanija je ukazala na testove koji su pokazali da je Lee konzumirao alkohol pre nego što je seo za volan. Kompanija je tvrdila i da nije sigurno da je Autopilot bio u upotrebi u tom trenutku.

Sud je na kraju zaključio da ne postoji defekt i Tesla je oslobođena. Tesla se ranije suočavala sa tužbama zbog svog Autopilota. Međutim, ovo je bio prvi slučaj sa smrtnim ishodom. Kompanija će se suočiti sa još nekoliko tužbi u narednim mesecima. Ispod ovog suđenja može imati odraz na slučajeve u budućnosti.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: