BIZIT 2023: ERP i poslovni softveri – bitna karika za napredovanje poslovanja

Današnji ERP poslovni softveri su evoluirali od bazičnih softverskih alata kojima se mahom podržava robno-materijalno poslovanje do naprednih rešenja kojima se vrši praćenje, monitoring i planiranje kompletnog poslovanja kompanije, uz mogućnost uvida u njeno stanje u realnom vremenu.

PCPress.rs Image

Poslovni softveri: katalizator napredovanja preduzeća

Na žalost, prisutne su još uvek odavno zastarele predrasude da su ERP programi namenjeni isključivo velikim organizacijama i poslovnim sistemima.

Istina je danas, međutim, da su oni katalizator strukturnih promena preduzeća naročito u periodu kada ono beleži rast, te da su time neophodni firmama bez obzira na njihovu veličinu ili vrstu poslovanja.

Dok je firma mala i broji svega nekoliko osoba, njena organizaciona struktura je relativna i fluidna, a interna i spoljna komunikacija neuređena i često haotična. Rastom firme, takve postavke postaju kočnica daljem napretku i od poželjne fleksibilnosti prerastaju u sistemski, hronični problem.

Implementacija ERP softvera može se u tom momentu rasta koji prestaje da bude održiv ispostaviti kao spasonosan potez jer sve zaposlene, na čelu sa rukovodstvom, faktički primorava na uspostavljanje efikasnih i trajnih struktura, uz optimizaciju resursa koje firma poseduje.

Pročitajte i:  PC Press video: Čak 70% prinosa na američkoj berzi vuče 7 IT giganata | Nikola Altiparmakov

Kome je ERP namenjen?

Na našem tržištu deluje više uspešnih stranih i domaćih kompanija koje se bave implementacijom ERP i ostalih poslovnih rešenja kao što su GoPro, AB Soft, Kameleon, IIB, Datalab, Unimaze (koji imaju poslovno rešenje za razmenu e-faktura I e-dokumenata koje proširuje funkcionalnosti ERP rešenja i podiže produktivnost), i mnoge druge koje krasi maksimalna fleksibilnost u pogledu veličine korisnika kod kojeg će takva rešenja biti uvedena. Eminentni stručnjaci iz ovih kompanija koje se dugi niz godina bave kreiranjem i implementacijom rešenja odgovoriće na mnoga pitanja iz domena izbora i upotrebe poslovnog softvera, drugog dana BIZIT-a, 9. novembra sa bine Hotela Jugoslavija.

Fleksibilnost kao kvalitet se ne ispoljava samo kroz veličinu klijenata, već i kroz cenovnu politiku, ali pre svega kroz modularnost isporučenog rešenja.

Manjim firmama nisu potrebni glomazni ERP paketi, već samo oni njegovi moduli koji su komplementarni sa postojećim poslovnim procesima.

Ukoliko se firma ne bavi proizvodnjom ili ne poseduje kadrovsku službu, na primer, ne bi postojao smisao kupovine ERP modula za te poslovne operacije.

Pročitajte i:  Fokus je na ljudima: PANTHEON Kadrovi

Međutim, vrlo je izvesno da su moduli za knjigovodstvo, upravljanje zalihama i porudžbinama, dobavljačkim lancem ili marketingom i praćenjem prodaje – bitni. 

Pogledajte YouTube emisiju u kojoj su nam gostovali Dejan Kontić i Tijana Radivojčević iz kompanije Datalab

ERP: razlog za trajno partnerstvo

Pošto se ERP bavi celokupnim poslovanjem korisnika, firma koja ga uvodi mora da ima potpuni uvid u njegovo funkcionisanje. To sa svoje strane podrazumeva uspostavljanje dubokih, suštinskih i trajnih veza zasnovanih na poverenju. Zahvaljujući prirodi tih odnosa, implementator će biti u mogućnosti da prati korisnika i kontinuirano prilagođava ERP alat njegovom rastu i razvoju.

Konkretne koristi od poslovnih softverskih rešenja

Dodatne konkretne koristi koje se mogu dobiti od integracije ERP softvera u poslovanje su:

 • Povećana produktivnost kroz automatizaciju, od generisanja faktura do automatizacije marketinga
 • Smanjeni operativni troškovi
 • Integrisane informacije o stanju poslovanja dostupne u realnom vremenu
 • Lakše izveštavanje i planiranje
 • Poboljšana bezbednost podataka
 • Poboljšana korisnička usluga
Pogledajte YouTube emisiju u kojoj su nam gostovali Ana i Branislav Brkić iz kompanije AB Soft

ERP je sve češće u klaudu

Izbor konkretnog ERP softvera je danas širok, a napomenuli bismo da je razvojem klaud tehnologija iznos potrebnih investicija drastično smanjen.

Instalacija ERP-a u klaudu, umesto na lokalnim serverima i IT infrastrukturi, poseduje mnogobrojne komparativne prednosti:

 • Niže troškove kapitalnog ulaganja
 • Bolju skalabilnost
 • Mininalna ulaganja u infrastrukturu
 • Umanjenje i predvidivost operativnih troškova
 • Skraćeno vreme uvođenja rešenja
Pročitajte i:  BIZIT Plus seminar Kontekst prodaje: Dan dodate vrednosti

Imajući u vidu sve što smo naveli, smatramo da ne postoje nikakve konkretne prepreke za uvođenje ERP softvera u bilo koje preduzeće, uključujući i ono koje je skoro osnovano i koje doživljava svoje prve faze rasta. Ukoliko ozbiljno razmišljate o osavremenjavanju svojih radnih procesa i poslovanja, obezbedite svoje mesto na najvažnijem poslovnom događaju ove jeseni, prijavite se već sada na ovom linku za učestvovanje i vidimo se na BIZIT-u!

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,