BIZIT seminar: Biznis transfer u privatnim kompanijama

Čak 77% osnivača kompanija u Srbiji, starijih od 55 godina, veruje u to da će članovi njihovih porodica nastaviti poslovanje i održati vlasništvo. Istovremeno, više od jedne trećine osnivača u Srbiji uopšte ne razgovara sa članovima porodice o budućnosti preduzeća, a samo 19% vlasnika planira potpuno povlačenje iz biznisa.

PCPress.rs Image

Prema istraživanju sprovedenom u EU, praksa pokazuje da se rukovođenje prenosi na članove porodice u samo 15-35% kompanija i da se nakon povlačenja osnivača iz biznisa proda gotovo 40 % kompanija. U Srbiji samo 6% vlasnika ostavlja mogućnost da preduzeće bude prodato.

Očigledne razlike poimanja Biznis transfera u Evropi i Srbiji potiču, pre svega, zbog nedostatka iskustva na našim prostorima. Privatna inicijativa u našoj zemlji je počela ranih devedesetih godina prošlog veka pa se u privatnom sektoru, u ogromnom procentu, na čelu kompanija još uvek nalaze osnivači. Upravo smo na pragu perioda prvog velikog transfera biznisa u porodičnim i privatnim kompanijama koji će se dogoditi u ovoj deceniji, planirano ili bez plana. Od uspeha te tranziciji zavisi ne samo uspeh i dalji prosperitet porodica osnivača, već zavisi i ukupna ekonomija naše zemlje zbog 1,4 miliona zaposlenih u privatnom sektoru.

Pročitajte i:  PC Press video: Čak 70% prinosa na američkoj berzi vuče 7 IT giganata | Nikola Altiparmakov

PCPress.rs Image

Biznis transfer je složen proces koji, pored emocija, uključuje i mnoga organizaciona i pravna pitanja. Visoka očekivanja vlasnika preduzeća o prenošenju poslovanja na članove porodice odraz su njihovih želja, koje tek treba da se suoče sa realnim mogućnostima. Da li su članovi porodice spremni i zainteresovani da preuzmu kompaniju i izgrade poverenje kod zaposlenih, kod kupaca i dobavljača, a pre svega zadobiju poverenje menadžera na ključnim pozicijama u kompanijama koju preuzimaju?

Upravo su ovo teme o kojima ćemo razgovarati na Drugom Bizit Seminaru o Biznis transferu u privatnim kompanijama. Seminar organizujemo u saradnji sa Adižes institutom i Borisom Vukićem. U programu će učestvovati eminentni stručnjaci iz Srbije i regiona, koji posvećeno istražuju ove teme, kao i retki pojedinci koji su transfer biznisa uspešno realizovali. Posebno će biti dragoceno obraćanje dr Isaka Adižesa, svetskog eksperta za biznis dizajn i savetnika desetine predsednika vlada zemalja širom planete.

PCPress.rs Image

Klub poslanika je mesto na kojem svakako treba da budete prisutni 11. marta, ako ste osnivač kompanije, naslednik koji se priprema da preuzme porodični biznis ili menadžer na ključnoj poziciji u privatnoj kompaniji. Predavači će otvoriti, ali i zatvoriti mnoga pitanja i dileme ovog procesa.

Pročitajte i:  BIZIT Plus Seminar: Uobičajeni strahovi kupaca i kako ih prevazići

Bizit seminar neće biti snimljen, tako da je lično prisustvo jedini način da čujete predavanja i ostvarite kontakt sa predavačima. Prijavite se već danas i ostvarite značajne popuste na cenu kotizacije.

Facebook komentari: