BIZIT plus

Devet korisnih trikova koji će vam olakšati rad u Windows 10

Bez obzira da li koristite Windows 10 već godinama ili ste novi korisnik, postoji mnogo novih i starih trikova, saveta i skrivenih funkcija koji će olakšati svakodnevno korišćenje laptop ili desktop računara. Izdvojili smo za vas devet za koje smatramo da su izuzetno korisni i koje ćete moći da koristite u svakodnevnom radu.

PCPress.rs Image

1Brzo minimizirajte sve otvorene prozore osim aktivnog

Ako Vam je desktop postao pretrpan sa previše otvorenih prozora i aplikacija, a želite da se koncentrišete privremeno samo na jedan, postoji lak način da to uradite.

Ovo je posebno korisno ako koristite laptop, gde su ekrani uglavnom mali u odnosu na desktop računare.

Kliknite mišem u vrhu prozora koji želite da zadržite (title bar) i držeći miša i dalje pritisnutim, brzo mrdnite levo desno, kao da želite da ga protresete.

Nakon samo par brzih pomeranja levo desno, svi prozori osim postojećeg će se minimizirati, ostavljajući samo onaj koji ste protresli.

2 – Brzo otvorite sekundarni Start meni

Da bi ste otvorili Start meni, potrebno je da kliknete na Windows ikonicu u donjem levom uglu ili na tastaturi. To je lako, to svi znaju i koriste svakodnevno.

Ali postoji i drugi start meni, koji ubrzava i olakšava pristup važnim funkcijama kao što su Command Prompt, Control Panel ili Task manager i ostale.

Da bi ste pristupili ovom meniju, kliknite Windows dugme na tastaturi + X, dakle Windows + X.

PCPress.rs Image

3Napravite snimak ekrana

Ako niste skoro napravili screenshot na Vašem laptop ili desktopu, lako je zaboraviti kako se to radi. A ova opcija svima zatreba pre ili kasnije. Postoji barem 8 različitih načina kako da napravite snimak ekrana na Windows 10. Navešćemo neke.

Ako želite da lako i brzo napravite snimak celog ekrana, najlakši način jeste da u istovreme kliknete na tastaturi na Windows dugme + Print Screen. Snimak će biti sačuvan u Pictures – Screenshot folder (na srpskom Slike – Snimci ekrana).

Pročitajte i:  Suosnivač Google DeepMind-a pridružuje se Microsoftu  

Ali ako želite da sačuvate snimak samo nekog dela ekrana, kliknite na Windows + Shift + S da biste otvorili alatku Snip and Sketch (Odsečak i skica).

Kliknite i selektujte deo ekrana koji želite da sačuvate. Snimak će se sada naći u Clipboard-u, ali možete kliknuti na ikonicu obaveštenja na Task baru (zadnja u nizu) i tu otvoriti snimak u Snip and Sketch programu.

Snip and Sketch ima brojne male funkcije koje Vam mogu biti od koristi, kao olovka, bojica, mogućnost da isečete snimak itd.

4 – Isključite zvuke obaveštenja za aplikacije

Može biti baš nervirajuće kada se u toku rada, niotkuda, začuje neki zvuk, kao da Vam Windows šalje neko obaveštenje koje niste ni želeli niti vam treba. Kao i na mobilnom telefonu i na Windows 10 postoje zvuci obaveštenja za razne aplikacije. U nekim slučajevima ovo može biti i korisno. Na Vama je da odlučite ako želite neki zvuk obaveštenja da zadržite.

Imate dve opcije: da isključite sva obaveštenja ili samo neka.

Da biste isključiti sva obaveštenja idite na Podešavanja – Sistem – Obaveštenja i radnje. Odčekirajte Obaveštenja aplikacija i više ih nećete čuti.

Ako ipak želite da neke zadržite, onda skrolujte na dole i u listi aplikacija odlučite šta želite sa nekom da uradite.

PCPress.rs Image

5 – Gde sam ono beše stao (ili radio sam to prekjuče)

Windows Timeline (vremenska linija) je veoma korisna opcija. Omogućava Vam da vidite šta ste radili nekog dana u prošlosti (do 30 dana sa Microsoft nalogom, manje bez naloga) i nastavite tamo gde ste stali. Windows Timeline je dakle vremenska linija Vaših aktivnosti u Windows 10-ki.

Otvara se klikom na Windows + Tab. Ono što je još posebno dobro je što možete grupisati povezane aplikacije i radnje.

Pročitajte i:  MSN Messenger, Zune, i još mnogo toga: Microsoft Graveyard odaje počast penzionisanim kreacijama tehnološkog diva

Mali nedostatak je to što u ovom trenutku nisu baš sve aplikacije podržane da se pojave u Timeline.

Ipak, i bez toga, sigurni smo da će Vam ova opcija ponekad zatrebati i poslužiti u nekom trenutku.

6 – Povežite mobilni telefon sa Windows-om

Preuzmite Microsoft-ovu aplikaciju Your Phone Companion – Link to Windows za Android telefone i pomoću nje povežite mobilni telefon i PC. Ova aplikacija Vam omogućava da otvorite, vidite, kopirate i delite fotografije sa mobilnog telefona, kao i da šaljete, primate i vidite SMS poruke direktno sa Vašeg kompjutera.

Prilično zanimljiva mogućnost, posebno ako šaljete dosta SMS poruka u toku dana.

PCPress.rs Image

7 – Pomozite Vašim očima – uključite Tamnu temu Windows-a

Svetlije boje naprežu oči. Ako gledate u komputerski ekran uveče pre spavanja, hormon melatonin koji se prirodno luči uveče, odlaže svoje dejstvo, jer ga bela boja sa ekrana „vara“ da je dan još uvek u toku. Zbog toga mnogi ljudi imaju problem sa spavanjem, nikako neshvatajući šta ih muči. Barem dva sata pre spavanja ne biste trebali da gledate u ekran bilo kog uređaja. Kao pomoć u ovoj situaciji možete da uradite nekoliko stvari.

Prvo uključite Tamnu temu Windows-a. Idite na Start – Podešavanja – Personalizacija – Boje i izaberite Tamnu boju kao izbor.

Ovo ne znači da će svi prozori postati tamni, ali dosta njih hoće.

Ako želite da u najvećem mogućem stepenu zaštitite Vaše oči od naprezanja koristite aplikaciju NegativeScreen, u kombinaciji sa Tamnom temom.

Takođe, postoji i opcija Noćno svetlo Podešavanja – Sistem – Ekran. Međutim, koliko smo mi videli, ne radi u svim aplikacijama, na primer Word, pa je NegativeScreen ipak bolja opcija za večernji rad na računaru, po našem mišljenju.

8 – Isključite pozadinske aplikacije na laptopu

Aplikacije koje rade u pozadini na Vašem laptopu mogu da primaju informacije, šalju obaveštenja, ažuriraju se čak i kada ih Vi ne koristite. To može biti korisno, ali u isto vreme troši bateriju i sistemske resurse.

Pročitajte i:  Značajan trenutak za Microsoft: Prvi put su Games nadmašile Windows

Da biste videli koje aplikacije rade u pozadini idite na Podešavanja – Privatnost – Aplikacije u pozadini.

Imate opciju da jednostavno jednim potezom isključite sve aplikacije koje rade u pozadini. Ili izaberite samo neke koje Vam ne trebaju.

Optimizacija laptopa za najbolje performanse podrazumeva i razne druge radnje. Ako ne želite da se bavite time sami, posetite Sve za komp servis laptopova, gde će Vam iskusni serviseri pomoći da Vaš laptop pruži svoj maksimum.

9 – Smanjite odvlačenje pažnje sa Focus asistentom

Može biti frustrirajuće kada, u momentu dok pokušavate da se koncentrišete na neki važan posao, iskoči obaveštenje od neke aplikacije.

Na sreću, postoji rešenje i za to!

Idite na Podešavanja – Sistem – Pomoć za koncentraciju (na engl. Focus Assist). Izaberite između 3 opcije:

  1. Isključeno (primajte sva obaveštenja)
  2. Samo prioritet (Primajte izabrana obaveštenja)
  3. Samo alarmi (Sakrijte sva obaveštenja, izuzev alarma)

Možete takođe podesiti da se ova opcija uključuje ili isključuje u određeno vreme.

Bonus trik!

Da li ste znali da možete instalirati aplikacije na vaš Android telefon – preko Windows-a ? Dovoljno je samo da ste na telefonu ulogovani sa Gmail nalogom, kao i na računaru.

Nakon toga, jednostavno izaberite aplikaciju na Gooogle Play koju želite i kliknite instaliraj. Pod uslovom da je Vaš mobilni telefon povezan sa internetom, aplikacija će biti odmah instalirana.

Zaključak

Nadamo se da ste u ovom tekstu saznali za barem jednu (nadamo se i više) korisnu opciju u Windows 10 operativnom sistemu koja će Vam olakšati svakodnevni rad. Da li postoji nešto što vi koristite često ili svakodnevno, a da nismo pomenuli? Podelite sa ostalima u komentarima i na društvenim mrežama!

Facebook komentari:

One thought on “Devet korisnih trikova koji će vam olakšati rad u Windows 10

  • 20. 01. 2020. at 13:30
    Permalink

    Za1. brzo minimizirajte sve otvorene prozore osim aktivnog – vredi napomenuti i da postoji obrnuta situacija. Kada ste minimizirali sve ostale prozore osim aktivnog, na isti način, sa par mrdanja aktivnog, možete opet vratiti sve one prozore koji su minimizirani…

Comments are closed.