BIZIT seminar: Kome poveriti rukovođenje kompanijom – naslednicima ili menadžerima?

Vest da je Dr Isak Adizes primio počasni doktorat, stiže u jeku priprema za BIZIT seminar “Privatne kompanije danas i sutra” koji, u saradnji s Adizes institutom organizuje PC Press, 27. marta u Klubu poslanika u Beogradu. “Ovo je moj dvadeseti počasni doktorat, kojeg sam najduže čekao i koji mi je najdraži”, reči su kojima je ovom prilikom Dr Isak Adizes započeo svoj govor.

PCPress.rs Image
Dr Isak Adizes

Američki istraživač preduzetništva i dobitnik “Global Award for Entrepreneurship Research” Scott Shane, autor je teksta „Zašto podsticanje sve većeg broja ljudi na kreiranje preduzetničkih poduhvata predstavlja lošu vladinu politiku“. U svom istraživanju ukazuje kako preduzeća prenesena na nove vlasnike pokazuju značajno veću stopu preživljavanja u odnosu na startap kompanije i imaju bolje pokazatelje u smislu inovativnosti, rasta profita i broja zaposlenih u odnosu na novonastale preduzetničke poduhvate. O istinama i zabludama iz zemalja sa dugom istorijom biznis transfera i o tome zašto na blic pitanje “da li da kompaniju ostavim deci ili da je prodam” dr Mirele Alpeze direktor CEPORa (Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništvo) Zagreb nema dilemu, upravo ćete čuti na BIZIT seminaru.

Pročitajte i:  BIZIT Plus seminar Kontekst prodaje - Predstavljamo predavače - Miroslav Varga

Što se tiče situacije u Srbiji, takva je da tek početkom devedesetih godina dopuštena privatna inicijativa, što je rezultiralo osnivanjem ogromnog broja firmi – 1988. godine je u Srbiji bilo oko 2900 preduzeća, da bi već 1991. godine taj broj porastao na preko 30.000. Mnoge od tih firmi danas ne postoje, ali su neke od njih, porasle u moćne korporacije, neke su u međuvremenu prodate domaćim ili stranim gigantima, dok su mnoge i dalje pod direktnom upravom osnivača. Stoga se postavlja pitanje kako će porodične kompanije u Srbiji izvesti pravilnu biznis transformaciju sa osnivača na naslednike i da li će poveriti rukovođenje kompanijom – naslednicima ili profesionalnim menadžerima? 

PCPress.rs Image

Na seminara će moći da se čuju i stavovi koji idu u prilog naslednicima, ali i oni koji su za profesionalno vođenje kompanije. O tome zašto je u suvlasništvo (i to ozbiljnim procentom) uključio i jednog menadžera pored živog i pametnog deteta koje radi u firmi, da li ga je kupio na tržištu ili gajio, da li se kaje i zašto ne, da li miruje dok je već sedam godina u penziji, sa čime mu je ispunjen dan, na panelu će govoriti Slobodan Marković, vlasnika preduzeća Comel iz Beograda. “Znate deco, nije problem kad i koliko će ko kapitala naslediti, ali samo ako nasledite i obraz i pošten odnos prema radu e tek onda će se taj kapital ne samo održati već i uvećati”, smatra Slobodan.

Pročitajte i:  BIZIT Plus seminar Kontekst prodaje – Predstavljamo predavače – Branko Đaković

Na kraju krajeva, o pitanju prenosa prava i odgovornosti sa osnivača na naslednike ili profesionalni menadžment, ramišlja se i u PC Press-u. “Kada smo Dejan Ristanović, Zoran Životić i ja sredinom devedesetih godina prošlog veka pokrenuli PC Press razmišljali smo o mnogim stvarima. Između ostalog o tome kako ćemo postati velika uticajna redakcija, najveći medijski ICT servis, izdavač zanimljivih knjiga, kako ćemo organizovati velike događaje i puno smo maštali o snazi Interneta koji je upravo zakucao na vrata tadašnje nam države, Savezne Republike Jugoslavije. Pričali smo o mnogo čemu, ali ne i o tome kako ćemo jednog dana upravljanje PC Press-om poveriti nekome drugom. Nije baš da smo odlučili da se povučemo, ali svakako jesmo odlučili da ključna mesta poverimo nekim novim, mladim ljudima. Kako se to radi? A šta ćemo sa vlasništvom?” rekla je Vesna Čarknajev, direktor PC Press-a.

PCPress.rs Image

Da biste saznali o istinama i zabludama iz zemalja sa dugom istorijom biznis transfera, o tome kako je nekima uspešno pošlo za rukom da preuzmu veliki biznis od oca, kako se osnivači oslobode od kompanije i kompaniju od sebe, i kako “miruju” u penziji, trebalo bi lično da prisustvujete seminaru u Klubu poslanika jer to jedini način da pratite i učestvujete u programu. Predavanja i paneli se neće snimati niti emitovati na online kanalima, a za detalje o seminaru posetite sajt bizit.rs. Vidimo se u Klubu poslanika!

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , ,