BIZIT 2022

Björk i Microsoft: Muzika koja se menja sa promenama na nebu

Poznato je da Björk ne zazire od tehnologije, pa je često koristi u svom muzičkom izrazu, te na nastupima. Sada je otišla još korak dalje, i uz pomoć alatki muziku podigla na potpuno neočekivani nivo.

PCPress.rs Image

Radi se o tome da je ova umetnica počela da koristi Microsoft AI kao deo projekta Kórsafn, kompozicije koja ne prestaje, i koja može da se čuje u Sister City hotelu u Njujorku. U okviru projekta mogu da se čuju različite horske kompozicije, uključujući i nove koje je za Björk  komponovao Hamrahlid Choir. Kompozicije se menjaju u odnosu na ono što AI detektuje na nebu iznad hotela, a uz pomoć kamere koja se nalazi na krovu, pa reaguje na različite tipove oblaka, ptice, avione, pa čak i na promene vazdušnog pritiska.

Muzika koja se bazira na veštačkoj inteligenciji nije ništa novo, pa je, na primer, umetnica Arca već proizvela numeru koja konstantno evoluira, i koja može da se čuje u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. To što se tehnologiji okrenula i Björk može da dovede do toga da se više pažnje obrati na nove muzičke metode, te da muzičari pronađu nove kanale za inspiraciju, a slušaoci nove načine za slušanje omiljenih numera.

Pročitajte i:  Hibridni rad – Kako smo se prilagodili i šta smo naučili kroz proces prilagođavanja

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,