BIZIT plus

Blade Runner: Povratak izgubljene igre iz 1997.

Blade Runner, naučno-fantastični film iz 1982. godine, ima kompleksnu istoriju, pa se na projekciju dugo čekalo zbog brojnih odlaganja, a PC igra koja je nastala na njegovim temeljima je prošla nešto bolje, sve dok nije izgubljen izvorni kod. Ljubitelji filma odlučili su da se udruže sa GOG.com, i rekonstruišu igru, pa je sada dostupna za manje od 10 dolara.

PCPress.rs Image

Tu je i ScummVM – program koji omogućava da se neka igra plasira i na nekoj platformi za koju nije pravljena – pa zahvaljujući njemu Blade Runner radi i na modernim računarima. Procedura nije bila jednostavna, pa je za analiziranje koda bilo potrebno čak osam godina, da bi se igra na kraju sklopila i dobila formu koju ima danas. ScummVM je početkom 2019. dodao podršku za Blade Runner, ali je bilo neophodno da igrači imaju i dodatne fajlove kako bi mogli da pokrenu igru. Trenutna verzija na GOG.com može da funkcioniše nezavisno, budući da ne traži dodatne fajlove.

Igrač dobija ulogu detektiva Ray McCoya, čiji je zadatak da lovi replikante, a u isto vreme kada i Rick Deckard, glavni junak filma. Tako McCoy traga za dokazima, ispituje osumnjičene, i na kraju hapsi i sklanja androide koji su skrenuli s puta. Igra napreduje u realnom vremenu, što nije običaj kada su ovakve avanture u pitanju, a prikazuje i druge junake iz filma, tako da bi ljubitelji trebalo da provere o čemu se radi.

PCPress.rs Image

Igra je već dostupna na GOG.com, i to za 8,99 dolara, a najavljeno je da bi cena uskoro mogla da „skoči“ na 9,99 dolara.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: