‘Night Mode’ na telefonima utiče na kvalitet sna

Poslednjih godina je sve više studija čiji rezultati ukazuju na to da plavo svetlo sa ekrana naših uređaja negativno utiče na san, te remeti faze spavanja, pa u slučaju da su ekrani stalno uključeni korisnici ne dobijaju potreban odmor čak i kada im pođe za rukom da zaspe.

PCPress.rs Image

Upravo zbog navedenih problema mnoge kompanije pokušavaju da „utople“ svetlo na displejevima svojih uređaja, ali se čini da ekrani sa toplijim svetlom nisu efektni kao što se očekivalo. Tako su eksperti sa Univerziteta u Mančesteru utvrdili da je žuto svetlo podjednako štetno kao i plavo, ako ne i štetnije. Radi se o tome da su istraživanja o plavom svetlu nastala pre 20 godina, i da se tom prilikom utvrdilo da melanopsin – protein koji se nalazi u oku i koji je odgovoran za regulisanje „unutrašnjeg sata“ – negativno reaguje na ovu vrstu svetla.

PCPress.rs Image

Nova istraživanja sprovedena na miševima ukazuju na to da je žuto svetlo podjednako štetno, pa čak da je plavo možda bolje, budući da, kada je prigušeno, više opušta od žutog. Iako je studija sprovedena samo na miševima, naučnici tvrde da se odnosi i na ljude, tako da je najbolje da se uređaji nađu što dalje od kreveta i da se spava u mraku.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,