BIZIT plus

BlockFi podneo je zahtev za bankrot

Glavni zajmodavac kriptovaluta BlockFi podneo je zahtev za zaštitu od bankrota u skladu sa Poglavljem 11 zajedno sa osam filijala, što je poslednja žrtva kriptovaluta koja je usledila nakon spektakularnog kolapsa FTX razmene ranije ovog meseca. Podnošenje tužbe sudu u Nju Džersiju dolazi kada cene kriptovaluta padaju, a bitkoin je pao za više od 70% u odnosu na vrhunac iz 2021.

PCPress.rs Image

BlockFi sa sedištem u Nju Džersiju imao je veze sa FTX, koji je podneo zahtev za zaštitu u Sjedinjenim Državama ranije u novembru nakon što su trgovci povukli 6 milijardi dolara sa platforme za tri dana, a rivalska berza Binance je odustala od sporazuma o spasavanju. U podnesku na sudu BlockFi je naveo FTX kao svog drugog najvećeg poverioca, sa 275 miliona dolara duga po kreditu produženom ranije ove godine. Rečeno je da duguje novac više od 100.000 kreditora.

Prema ugovoru potpisanom sa FTX u julu, BlockFi je trebalo da dobije revolving kredit od 400 miliona dolara, dok je FTX dobio opciju da ga kupi za do 240 miliona dolara.

Podnošenje zahteva za bankrot za BlockFi takođe dolazi nakon što su dva najveća konkurenta BlockFi-ja, Celsius Network i Voyager Digital, podneli zahtev za bankrot u julu navodeći ekstremne tržišne uslove koji su doveli do gubitaka u obe kompanije.

Kripto zajmodavci, de fakto banke kripto sveta, doživele su procvat tokom pandemije, privlačeći maloprodajne klijente sa dvocifrenim stopama u zamenu za njihove depozite u kriptovalutama. Sa druge strane, institucionalni investitori kao što su hedž fondovi koji žele da se klade sa leveridžom plaćali su više stope da pozajmljuju sredstva od zajmodavaca, koji su profitirali od razlike. Kripto zajmodavci nisu obavezni da drže kapital ili rezerve likvidnosti kao tradicionalni zajmodavci, a neki su se našli izloženi kada je nedostatak kolaterala primorao njih – i njihove klijente – da podnesu velike gubitke.

Najveći kreditor BlockFi-ja je Ankura Trust, kompanija koja zastupa poverioce u stresnim situacijama, a duguje joj 729 miliona dolara. Valar Ventures, fond rizičnog kapitala povezan sa Peterom Tilom, poseduje 19% akcija BlockFi.

BlockFi je takođe naveo američku komisiju za hartije od vrednosti kao jednog od svojih najvećih kreditora, sa potraživanjem od 30 miliona dolara.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: