Blogovanje i gejming su sada legitimni poslovi u Kini

Roditelji možda prevrću očima kada im deca pričaju o svojoj „karijeri“ blogera i gejmera za vreme večere, ali roditelji u Kini neće: zemlja je proširila svoju definiciju toga šta predstavlja „posao“ te sada uključuje blogovanje i igranje esports.

PCPress.rs Image

Bloomberg prenosi da će lokalni maturanti koji pokreću vlastiti posao fokusiran na blogovanje ili gejming sada biti klasifikovani kao zaposleni, navodi se u dokumentu ministarstva obrazovanja objavljenom 29. juna. Da bi se kvalifikovali kao zaposleni, ljudi moraju da rade najmanje jedan plaćeni sat nedeljno, kaže Državni zavod za statistiku.

Nova pravila dolaze usred sve veće stope nezaposlenosti zbog koronavirusa. Dokument dalje sugeriše da učešće u inkubator programima, programima za suzbijanje siromaštva i uključivanje u vojsku takođe se računaju kao redovno zaposlenje.

Nova zvanična zanimanja: bloger i gejmer

Ministarstvo je već zatražilo od škola da razmotre proširenu definiciju prilikom kreiranja statistika zaposlenosti i revidiranju svih postojećih netačnih podataka, napominje Bloomberg. U stvari, škole će se suočiti s ozbiljnom kaznom ako ih uhvate zbog netačnih informacija, iako kazne za sada još uvek nisu precizirane.

Pročitajte i:  Kina naređuje državnim mobilnim operaterima da zamene strane čipove

„Studenti na fakultetu ne moraju nužno da idu na posao, sve više ih vidimo da imaju mnogo izbora, uključujući freelancing“, rekao je ekonomista i savetnik Državnog saveta, Tang Min, prošlog meseca. „Mogu da započnu vlastiti posao samo sa laptopom i da stvore novu poslovnu priliku.“

Kina ima rekordnih 8,74 miliona novih diplomaca ovog leta koji ulaze na tržište rada, ali vlada se i dalje bori sa neviđenom stopom nezaposlenosti. Iako je u poslednjem istraživanju u maju stopa nezaposlenosti smanjena na 5,9% – u odnosu na rekordnih 6,2% u februaru – mnogi nagađaju da je stvarni broj veći zbog neprilagođenih migrantskih radnika sa sela.

Izvor: TNW

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,