Bluesky će korisnicima omogućiti biranje sopstvene verzije algoritma

Bluesky je objavio jedno od svojih najznačajnijih ažuriranja do sada: mogućnost da korisnici biraju sopstvene algoritme. Usluga, koja je još uvek u zatvorenoj beta verziji, objavila je svoju funkciju prilagođenih fidova, koja omogućava ljudima da se pretplate na niz različitih algoritama i naprave sopstvene kako bi ih drugi pratili.

PCPress.rs Image

Kompanije ispituju kako algoritmi utiču na korisnike

U praksi, ova funkcija funkcioniše kao pričvršćivanje različitih lista na vašu kućnu vremensku liniju na Twitter-u tako što korisnici mogu da se pretplate na više fidova i lako prelaze između njih u aplikaciji. Ali prilagođeni fidovi, zato što su algoritamski, takođe su moćniji od jednostavnih lista naloga.

Fidovi takođe pružaju prozor u različite zajednice koje se formiraju na Bluesky-u, kao i šta je u trendu na platformi. Rani korisnici su bili u mogućnosti da eksperimentišu sa ovom funkcijom neko vreme zahvaljujući aplikacijama trećih strana, kao što su SkyFeed i Flipboard, koje su dodale funkciju pre zvanične aplikacije BlueSky.

Za sada, kreiranje fida za Bluesky je otvoreno za svakoga, iako je to trenutno tehnički proces. Ideja o prilagođenim algoritmima je ona koju je dugo prihvatio Džek Dorsi, koji je izneo ideju da se korisnicima omogući da biraju sopstvene algoritme više puta dok je još uvek vodio Twitter. To takođe dolazi kada se u celoj industriji ispituje kako algoritmi društvenih medija utiču na korisnike.

Pročitajte i:  Bluesky planira da lansira DM za korisnike

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: