BMW i Toyota planiraju razvoj zajedničkih automobila do 2025. godine

BMW i Toyota imaju za cilj da prodaju zajednički razvijena vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama već tokom 2025. godine. Gorive ćelije su specijalno izgrađene za velika SUV vozila kao što je iX5 Hydrogen koncept. Očekuje se da će limitirana proizvodnja iX5 početi do kraja ove godine.

BMW & Toyota planiraju razvoj zajedničkih automobila do 2025. godine

iX5 Hydrogen kreće da se proizvodi krajem 2022. godine

BMW i Toyota su sarađivali na brojnim automobilima tokom godina, uključujući nedavno oživljavanje sportskog automobila Supra. Oni su formalizovali svoj tehnološki savez za zelena vozila početkom 2013. godine, ali nisu očekivali da će završiti rad na inkluzivnom sistemu gorivnih ćelija do 2020. godine.

Možda izgleda čudno nastaviti rad na vozilima na vodonik u vreme kada su EV-ovi mnogo popularniji. Međutim, automobili na gorivne ćelije mogu da se dopune za samo nekoliko minuta, dok je električnim vozilima potrebno nekoliko puta duže da se dopune. BMW nije želeo da uloži sve svoje investicije u jednu tehnologiju.

BMW bi uskoro mogao da pojača razvoj EV. Čisti električni automobili predstavljali su veći deo prodaje nego što se ranije očekivalo,a kompanija bi mogla da postigne svoj cilj prodaje od 50% EV jednu ili dve godine ranije od trenutnog cilja za 2030. godinu. Iako BMW još uvek ima udela u svetu motora sa unutrašnjim sagorevanjem, to možda neće potrajati još dugo.

Pročitajte i:  BMW Srbija – zvanični partner 37. Comtrade Beogradskog maratona

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,