Top50 Glas publike

BMW vs Google: Sudar velikana oko domena Alphabet.com

Verovatno je Google (Alphabet) trebalo da “izgugla” svoj novi naziv, pre nego što je odlučio da rekonstruiše celu kompaniju.

BMW Alphabet Google
BMW: Ne dam Alphabet.com!

Kako New York Times izvještava, Google-ova nova nadređena kompanija, Alphabet, naišla je na problem s nemačkim proizvođačem automobila BMW, koji poseduje kompaniju s istim imenom i domenom Alphabet.com.

Portparol BMW je izjavio za Times da kompanija ne planira prodaju svoog domena i da Alphabet predstavlja veliki deo njihovog poslovanja.

Uz velike najave restrukturiranja, juče je Alphabet pokrenuo abc.xyz kao svoj domen. Alphabet, na čelu s Google-ovim osnivačima Larry Page-om i Sergey Brin-om, sada je nadređena kompanija Google-u, a taj potez je osmišljen kako bi se odvajili osnovni proizvodi (pretraživanje, Gmail, Android, itd) od drugih projekata (Fiber, Calico, X , self-drive automobili).

Dok potez ima smisla za Alphabet, mnogi su ipak zbunjeni.

BMW trenutno istražuje da li je Google-ov Alphabet (ili Alphabet-ov Google) povredio na njihov zaštitni znak, bez planiranja pokretanja pravnih akcija.

Ostale kompanije takođe imaju ime Alphabet-e. Reuters napominje da je više od 100 kompanija ima registraciju žiga u SAD-u koja sadrži reč Alphabet u nekim oblicima. Na primjer, Alphabet Inc. je kompanija iz savezne države Ohajo, osnovana 1965. godine, koja proizvodi električne komponente za automobilsku industriju, prenosi Bloomberg.

Pročitajte i:  Google proširuje listu mogućnosti plaćanja za Play Store u SAD-u

Čak Alphabet Twitter nalog već ima vlasnika. Pripada čoveku po imenu Chris Andrikanich, koji ovih dana verovatno prima malo više pažnje nego što je navikao.

Osnivač Y Combinator Paul Graham napisao je blog post, rekavši da je apsolutno potrebno da kompanije  poseduju .com domene za njihova imena, samo nekoliko dana pre Google-ove najave. Dok Graham kaže da domeni nisu više toliko važni za pronalaženje online prisutnosti kompanije, neposedovanje .com domena može ukazati na “slabost kompanije”.

Ovo ne bi trebaklo da bude problem za Alphabet. Osnivač Google-a, Page, rekao je da se Alphabet ne bi bavio uvođenjem proizvoda pod vlastitim imenom.

U svakom slučaju, neobično je utešno znati da Google / Alphabet ima isti problem kao mnogi drugi koji  pokušavaju kupiti domen za svoje web stranice.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,