Bob Vudvord je srušio Niksona, mogao bi i Trampa

Pri prvim koracima u novinarstvu Bob Vudvord srušio je predsednika Ričarda Niksona, a 44 godine kasnije zbog te zvezde američkog novinarstva drhti, barem od besa, aktuelni stanovnik Bele kuće – Donald Tramp. U najnovijoj knjizi „Fear: Trump in the White House“, objavljenoj početkom septembra u SAD-u gde je već na vrhu prodaje, nudi portret nekultivisanog, histeričnog i paranoičnog čelnika koga njegovi saradnici pokušavaju da „zauzdaju“ kako bi izbegli najveće skandale.

PCPress.rs Image

“Ma to je, šta god, obmana”, rekao je šef države, iako naviknut na nepovoljne tekstove. Međutim, ovog puta napad je shvaćen ozbiljno, jer dolazi od jednog od najobaveštenijih novinara Vašingtona. Bob Vudvord (75) stekao je status relevantnog reportera već na početnim koracima u dnevniku Washington Post u koji je primljen 1971. godine

Njegova istraga o skandalu Watergate, koju je vodio zajedno s kolegom Karlom Bernstejnom, dovela je do ostavke Ričarda Niksona 1974. Film „Svi predsednikovi ljudi“, adaptacija njihove čuvene knjige, diže ga 1976. gotovo u rang zvezde, tim više što njegov lik tumači Robert Redford.

Nakon Watergate-aa objavljivao je jednu knjigu svake dve godine, hronike predsedničkih mandata Bila Klintona, Džordž Buša, Baraka Obame, ali i Vrhovnog suda, CIA-e i Centralne banke, nastavljajući istovremeno da piše za Washington Post.

Moj posao nije da izvodim zaključke, nego da izvestim tačno šta su ljudi napravili, šta to znači, šta ih je motivisalo i ko su oni“, rekao je Vudvord. U 19. knjizi sledio je doslovno tu metodu. Ali, rezultat je daleko ozbiljniji od prethodnih hronika Bele Kuće. Otkako su objavljeni isečci dela, šef kabineta predsednika Džon Keli demantovao je svoje reči, te čak i činjenicu da je uopšte razgovarao s Vudvordom. Ministar odbrane Džim Matis, takođe se ogradio od izjava.

Ja ne lažem“, rekao je u ponedeljak, 10. septembra, novinar u televizijskom intervjuu, zaključivši da su ga brojni izvori upozorili da će ga demantovati ako objavi njihove izjave. Prema njegovim rečima, bitka koja se trenutno vodi u SAD-u je bitka za istinu. „Radio sam svoj posao, to je za mene najbolje moguće novinarstvo.“

 

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,