Facebook pravi AI koji identifikuje uvredljive meme

Facebook moderatori jednostavno ne mogu da prekontrolišu svaku pojedinačnu sliku koja se objavljuje na ovoj ogromnoj platformi, tako da kompanija stvara AI sistem kako bi im pomogao. U jučerašnjem blog postu, Facebook opisuje sistem pod nazivom Rosetta koji koristi mašinsko učenje da identifikuje tekst na slikama i video zapisima, a zatim ih transkribuje u nešto što je mašinski čitljivo. Naime, Facebook pronalazi ovu alatku korisnom za transkribovanje teksta na meme-ama.

PCPress.rs Image

Alatke za transkripciju teksta nisu ništa novo, ali Facebook se suočava sa različitim izazovima zbog veličine svoje platforme i raznolikosti slika sa kojima se susreće. Sada kompanija kaže da je Rosetta u funkciji, i da izvlači tekst iz milijardu slika i video zapisa dnevno kako na Facebooku tako i na Instagramu.

Trenutno, nije sasvim jasno šta Facebook radi sa podacima. Sistem je koristan za osnovne funkcije kao što je pretraživanje fotografija, navodi se u blog postu. Međutim, ovo takođe zvuči kao da je Facebook počeo da ide prema mnogo većim ciljevima, kao što je traženje sadržaja zanimljivog da se pojavi na korisničkom News Feed-u, i što je još važnije, žele da shvate koje su meme samo glupave, a koje zapravo šire govor mržnje ili druge uvredljive komentare.

Pročitajte i:  OpenAI i problem kloniranja glasa

PCPress.rs Image

Facebook kaže da se izdvajanje teksta i mašinsko učenje stavljaju u upotrebu kako bi „automatski identifikovali sadržaj koji krši našu politiku govora mržnje“ i da to rade na više jezika. S obzirom na dobro poznate probleme kompanije sa moderiranjem, sistem koji dobro funkcioniše i koji može automatski da označava potencijalno problematične slike može zaista da pomogne.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,