Boeing dobio zeleno svetlo za internet satelite

Federalna komisija za komunikacije je odobrila projekat satelitskog interneta od Boeing-a koji je prvi put predložen 2017. Boeing sada može da nastavi sa izgradnjom, pokretanjem i upravljanjem sopstvenom širokopojasnom internet mrežom iz svemira.

Boeing dobio zeleno svetlo za internet satelite

Boeing-ov plan za postavljanje satelita zabrinuo SpaceX

Boingov plan uključuje postavljanje 132 satelita u nisku Zemljinu orbitu na visini od 1.056 kilometara. Još 15 će biti lansirano u „negeostacionarnu orbitu“ na visini između 27.355 i 44.221 km. Kompanija kaže da želi da koristi satelite kako bi ponudila širokopojasni internet i komunikacione usluge rezidencijalnim potrošačima, vladinim i poslovnim korisnicima u SAD-u dok se mreža gradi, i to na globalnoj osnovi kada se završi.

SpaceX je ranije izrazio zabrinutost da bi Boeing-ov predlog za lansiranje u ionako pretrpane niske orbite mogao povećati rizik od sudara sa drugim satelitima. SpaceX-ovi Starlink sateliti kruže oko Zemlje na visini od oko 550 km, što je otprilike mesto gde se može pronaći OneVeb-ova internet satelitska konstelacija. Spacex i OneVeb su za dlaku izbegli sudar ranije ove godineBoing sada ima šest godina da lansira polovinu svoje satelitske konstelacije i devet godina da postavi celu mrežu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: