BonziBuddy: Asistent koji je “popravio” internet

Pre Siri i Alexe postojao je Bonzi – početkom dvehiljaditih ljubičasti gorila po imenu BonziBuddy zamišljen je kao besplatni virtuelni asistent. Mogao je da govori, pretražuje, peva i šalje mejlove, a bio je dostupan svakome ko je imao računar.

PCPress.rs Image

Ispostavilo se da ljubičasta zverka ipak nije imala prijateljske namere – Bonzi nije bio dobar asistent, već malver. Započeo je istoriju malicioznih programa koji su maskirani u korisne alatke, budući da je naizgled bezopasna stvarčica vrebala prve korisnike interneta. Ipak, prvi „besplatni“ asistent je ponudio korisnu lekciju o tome koliko mogu da budu opasni programi koji se preuzimaju besplatno.

Prvi internet prijatelj se brzo pretvorio u opasnog neprijatelja, pa je svako malo pozivao „plavi ekran smrti“. Nakon rasprskavanja dot com mehura investitori su povukli novac iz web i online kompanija, pa su ove morale da pronađu nove načine za sticanje profita. Tako se internet pretvorio u marketinški ekosistem, pa su pop-up reklame polako počele da ulaze u internet pregledače. Novi korisnici su se priključivali, bez znanja koji su klikovi opasni, a koji su besplatni sadržaji pogubni.

Pročitajte i:  Deepfake reklame zbunjuju korisnike na društvenim mrežama

Onda su došli simpatični virtuelni asistenti, na primer Microsoft Bob i Clippy, a s ciljem da popune pukotine u internet znanju i korisnike bezbedno vode kroz internet. Tako je i Bonzi izgledao kao jedan od njih, pa je na ekranu delovao kao bilo koji drugi virtuelni asistent tog vremena. Preuzimali su ga svi, sve dok se nije otkrilo da Bonzi softver prikuplja podatke o korisnicima, da bi ih nakon toga bombardovao pop-up reklamama od kojih se zarađivalo.

Zanimljivo je da Bonzi može da se preuzme i danas, te da je i dalje besplatan.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,