Top50 Glas publike

Nova arhitektura: Lego kuće i budućnost gradnje

Građevinska industrija spada među najmanje digitalizovane, pa je zbog toga i jedan od najvećih zagađivača. Budući da se populacija konstantno uvećava i da se procenjuje da će do 2050. godine na svetu biti oko 10 milijardi građana, neophodno je da se smisle novi načini gradnje.

PCPress.rs Image

Tim iz Automated Architecture Labs ima rešenje, koje uključuje automatizaciju i digitalizaciju proizvodnje, te najavljuje revoluciju u gradnji. Očekuje se da će u narednih deset godina biti potrebno preko dve milijarde novih stambenih jedinica, što će, ako se ništa ne promeni, bitno uticati na klimatske promene. Ako se te zgrade budu gradile kao do sada, vrlo je verovatno da više neće biti planete na kojoj će moći da se živi.

PCPress.rs Image

Sve je više eksperata koji ističu da je neophodna demokratizacija u gradnji, koja bi pojedincima pružila mogućnost da adaptiraju svoje domove prema potrebama. Automated Architecture Labs nudi takozvane „Lego kuće“, koje se ne grade od cigala i betona, već od drvenih blokova koji se lako sklapaju. Tvrdi se da će na ovaj način do kuća moći da dođu i oni koji inače ne bi imali dovoljno novca ili veštine i alate koji su potrebni za zidanje, što je veliki korak ka jednakosti.

Pročitajte i:  PC Press video: Roboti zamenjuju ljude na nehumanim poslovima, Slobodan Stanković, Vesimpex

Ovakav način gradnje nudi veću slobodu, budući da su blokovi kao Lego kocke od kojih mogu da se prave različiti oblici. Od elemenata mogu da se grade sportske sale, kuće, ali i da se sklapa nameštaj, a mogu lako da se premeštaju, tako da prostor može da se menja po želji.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,