AI botovi kao kuriri u svemiru

Veštačka inteligencija ima jednu veliku prednost u odnosu na čoveka: može da traje mnogo duže i da izdrži uslove koji nisu pogodni za život. Zato bi bila savršena za daleka putovanja u svemir i prenošenje poruka koje bi tako mogle da stignu mnogo dalje nego što je čovečanstvo i moglo da sanja.

PCPress.rs Image

Stručnjak za AI Andrej Karpathy nedavno je podelo post u kojem objašnjava kako bi AI veliki jezički modeli (LLM) mogli da se modifikuju tako da budu savršeni za komunikaciju u svemiru. Na taj način bi poruke mogle da stignu i u druge svetove, možda i one u kojima žive neke druge civilizacije.

Karpathy je jedan od osnivača kompanije OpenAI, a napomenuo da mu ideja o komunikaciji sa vanzemaljcima služi samo za zabavu, ali mu ne bi smetalo da inspiriše neke druge projekte. Chatbot-a koji bi putovao u svemir naziva i „AI ambasadorom“, naprednija verzija Arecibo radio poruke koja sadrži osnovne informacije o Zemljanima (poslata je u svemir još 1974. godine) ili na Voyager Golden Records – dve ploče koje su u kosmos poslate 1977. godine.

Pročitajte i:  Univerzitet Emory dodelio studentima 10.000 dolara za njihov alat za učenje zasnovan na AI a zatim ih suspendovao

Ovaj AI ekspert nije prvi koji je podelio ovakvu ideju – u decembru 2022. godine, kratko nakon što je lansiran ChatGPT, profesor Josh Bongard je na platformi X podelio ideju za naučnofantastični roman. U toj priči baš ChatGPT kreće u potragu za vanzemaljskim civilizacijama, a kao poklon im nosi lekcije o životu na Zemlji.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *