Borba za zabranu distribucije tehničkih crteža 3D štampanog oružja

Borba za zabranu 3D štampanog oružja traje već godinama, sa promenljivim ishodom. Jedna strana dobije sudsku presudu, druga se žali i tako u krug. Poslednju tužbu pokrenulo je 21 američkih advokata, koji su tužili Trampovu administraciju. Njihova tužba odnosi se na novu federalnu regulaciju koja omogućava da se tehnički crteži i uputstva za pravljenje 3D štampanog oružja nesmetano objavljuju na Internetu.

PCPress.rs Image

3D odštampano oružje je poznato i kao „ghost guns“, jer nemaju serijske brojeve koji bi mogli da se upotrebe za njihovo praćenje. Ako bi se uputstva za njihovo štampanje objavila online, kriminalci koji legalnim putem ne mogu da dođu do oružja, mogu sami da ih naprave.

Borba protiv ovakvog scenarija započeta je 2013. godine, kada je kompanija Defense Distributed objavila tehničke crteže za izradu 3D štampanih pištolja. Ta uputstva su preuzeta više od 100.000 puta, pre nego što je američka Vlada procenila da je time prekršen zakon o regulaciji prodaje oružja. Kompanija se branila time što Prvi Amandman dozvoljava objavu tehničkih uputstava online. Ovaj slučaj se već godinama „šeta“ između različitih nivoa sudova, a donošene su i različite odluke, koje su kasnije poništavane i slučaj je vraćan na ponovno suđenje. Iako u ovom trenutku postoji privremena zabrana za objavu ovakvih uputstava online, Defense Distributed je pronašla rupu u zakonu koja im omogućava da tehničke crteže dele privatnim klijentima.

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju

Američka administracija je pre nekoliko dana donela uredbu kojom su regulaciju 3D štampanih oružja prebacili na odeljenje za trgovinu. A nedovoljno regulisana pravila koja se tiču 3D štampanih stvari omogućavaju da se ovakvi tehnički crteži u budući neometano distribuiraju i to je bila osnova po kojoj je pokrenuta tužba.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,