BIZIT plus

Bosch razvija 3D instrument tablu za kola

Nemački gigant, Bosch, razvija novu tehnologiju koja će omogućiti 3D prikaz na instrument tabli automobila. Ovi 3D displeji koriste pasivnu 3D tehnologiju što znači da se trodimenzionalni efekat vidi bez naočara na koje smo navikli u 3D bioskopima.

PCPress.rs Image

Upravo to – „izbacivanje“ naočara kao jednog od neophodnih faktora za gledanje 3D slike, ali i tehnologija koja ne zahteva specifičan ugao gledanja, glavni su aduti s kojima će Bosch izaći na tržište. Drugim rečima, vozači će moći da se i dalje fokusiraju na put i uslove u vožnji, ali im to neće smetati da vide i 3D prikaz instrument table.

Pitanje koje se postavlja je zašto bi vozači uopšte želeli da imaju 3D prikaz instrument table ili neke druge informacije. Jedan od Bosch-ovih argumenata je da se na ovaj način može napraviti sistem upozorenja sa informacijama koje će bukvalno da „iskaču“ ispred vozača i koji će mu definitivno privući pažnju. Takođe, veoma korisnu primenu vide i u prikazu trodimenzionalne slike sa zadnje kamere koja će biti daleko preciznija od postojećih kamera. Tokom vožnje, navigacija može da prikaže trodimenzionalnu prezentaciju kada i gde vozač treba da skrene…

Pročitajte i:  Prva trka autonomnih trkačkih vozila

Ovo su sve interesantne opcije, ali može da se desi da će njihov vek trajanja biti ograničen i da je Bosch malo zakasnio sa ovom inovacijom. Naime, veliki proizvođači automobila već aktivno testiraju autonomna vozila, bez vozača. Kada takva vozila postanu dominantna na putevima, prestaće potreba za 3D prikazom informacija.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: