Samsung i Xiaomi rastu na tržištu pametnih telefona

Kompanija Canalys je objavila nov izveštaj o stanju na tržištu pametnih telefona u drugom kvartalu 2019. godine za Evropu, a Samsung se nalazi na vrhu liste. Korejski proizvođač dostigao je 40% tržišnog udela u regionu, čime je ostvario svoj najviši rezultat u poslednjih pet godina.

PCPress.rs Image

Prema podacima Canalys-a, Samsung je isporučio 18,3 miliona pametnih telefona u region tokom drugog kvartala 2019, a da su telefoni A serije činili 12 miliona uređaja. U stvari, u izveštaju Canalys-a stoji da su četiri najbolja Samsung modela A serije (Galaxy A10, A20e, A40 i A50) isporučena u više uređaja nego što je bilo koji drugi vendor isporučio u celom svom portfoliju. Samsung-ove performanse nisu u potpunosti samo zbog njegove osvežene budžetske serije uređaja, već kao što je Canalys naveo i zbog Huawei-jevih slabijih rezultata usled američke zabrane trgovine. Kompanija Canalys objasnila je da se Samsung pozicionirao kao stabilna alternativa u očima maloprodaje i operatera.

Evropski tržišni udeo kompanije Huawei smanjio se sa 22,4% u drugom kvartalu 2018. godine na 18,8% u drugom kvartalu 2019. Kompanija je u ovom kvartalu isporučila 8,5 miliona uređaja, u poređenju sa 10,1 miliona pametnih telefona koliko je isporučila pre godinu dana. Apple je bio drugi značajan “gubitnik” u Evropi tokom drugog tromesečja 2019. i zabeležio je 6,4 miliona isporučenih telefona i 14,1% tržišnog udela. Kompanija iz Kupertina isporučila je 7,7 miliona telefona i zauzela 17% tržišnog udela u drugom kvartalu 2018. godine, napomenuo je Canalys.

Pročitajte i:  Apple News Plus je spreman za rad van mreže 

PCPress.rs Image

Jedan od glavnih pobednika tokom tromesečja bio je Xiaomi, iako je zabeležen godišnji rast od 48%. Kineski brend isporučio je 4,3 miliona pametnih telefona i ostvario 9,6% tržišnog udela u drugom tromesečju 2019. Kompanija je isporučila 2,9 miliona telefona i dostigla udeo od 6,5% u drugom kvartalu 2018. godine. Canalys izveštava da su Galaxy A50 (3,2 miliona uređaja), Galaxy A40 (2,2 miliona) i Redmi Note 7 (dva miliona) bili prva tri uređaja po broju isporuka tokom drugog kvartala 2019. godine. Četvrto i peto mesto zauzeli su Galaxy A20e (1,9 miliona) i iPhone XR (1,8 miliona) respektivno.

Kompanija Canalys primetila je da su operatori sve više želeli da rade sa Xiaomi-em, zahvaljujući njegovom ranom usvajanju 5G tehnologije i što su manji brendovi sve više bledeli.

Izvor: AndroidAuthoritiy

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,