Računari i Galaksija

Brave lansira pretraživač sa fokusom na privatnost

Samo nekoliko meseci pošto su na tržište izbacili ono što bi smo nazvali prvi news-reader u čijem fokusu je privatnost korisnika, Brave je započeo novi, umnogome ambiciozniji projekat – da naprave svoj pretraživač istog naziva. 

PCPress.rs Image

Brave Search bi trebalo da postane alternativa Google pretraživaču, koja čuva privatnost korisnika. Za razliku od jedne od najvećih kompanija na svetu, njihov biznis model ne bi trebalo da se zasniva na prikupljanju podataka o tome šta sve korisnici pretražuju online, čak i ako je uključen incognito mode. S obzirom da su neki od stručnjaka na polju privatnosti ukazali na činjenicu da se čak i u Brave pregledaču koji se smatra sigurnim, ukoliko koristite Google pretraživač, prikupljaju određeni podaci, odlučili su se na potez pravljenja novog pretraživača koji poštuje vašu privatnost.

Kompanija navodi da će korisnicima dati dve opcije: prvu, koja je bez reklama i koja se plaća ili opciju bez plaćanja, al koja iako prikazuje reklame, stara se da podaci korisnika ne stignu do oglašivača. Iz kompanije koja stoji iza ovog poduhvata već navode da su napravili predlog o novom rangiranju koje pravi pretraživač, a koji će kako navode biti drugačiji od Google-ovog.

Izvor: gizmodo.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,